main logo
1007

Ziua internaţională a pisicii, celebrată în fiecare an la 8 august

Iubitorii de pisici au un motiv în plus de bucurie. 8 august este ziua internaţională a pisicilor, cele mai populare animale de companie din lume.

Ziua internaţională a pisicii, celebrată în fiecare an la 8 augustFoto: observatornews.ro

Şi nu numai pentru inteligenţa sau afecţiunea pe care le arată oamenilor. Micile feline nu sunt doar buni companioni, ci ajută şi la tratarea şi vindecarea diferitelor boli, chiar şi acolo unde medicina dă greş, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Sunt peste 500 de milioane de pisici în întreaga lume, iar dacă altădată erau venerate ca idoli, cum se întâmpla în Egiptul Antic, de exemplu, acum fac şi legea pe internet sau în showbiz.

Marele creator de modă Karl Lagerfeld i-a lăsat o moştenire de 4,5 milioane de dolari pisicii sale, după ce el s-a stins din viaţă, în 2019.

Pisicile au ajuns de la idoli veneraţi de civilitaţii antice, până la personaje principale în desene faimoase precum Tom şi Jerry.

Pisica era cel mai respectat animal în Egiptul Antic

Templele egiptene erau veritabile crescătorii de pisici, animalele erau folosite pentru a prinde şoarecii.

Pisicile erau respectate în onoarea zeiţei egiptene Bastet protectoarea casei şi a copiilor, înfaţisată în arta egipteană cu cap de pisică.

Cei care au suferit un atac de cord trăiesc mai mult dacă au în casă o pisică. În plus, torsul pisicii are puteri terapeutice.

Pisicile ajută la eliberarea oxitocinei în creier, cunoscută ca şi hormonul dragostei şi al ataşamentului.

Pisicile aduc beneficii fizice şi spirituale

Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu şi devotată faţă de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulţi oameni.

Din punct de vedere ezoteric pisicile au capacitatea de a absorbi energiile negative, fiind adevărate protectoare ale casei şi stăpânului.

Dacă încă nu ai o pisicuţă iubitoare în viaţa ta, nu ezita să adopţi una! Îţi va armoniza viaţa cu un strop de bucurie!

Curiozităţi despre pisici

  • Pisicile văd excelent pe întuneric - Pisicile au vederea impecabilă, chiar și atunci când afară e întuneric. Cu toate acestea, felinele nu pot distinge la fel de multe culori precum reușesc oamenii. Conform unor studii realizate de veterinari, pisicile pot vedea noapte de până la cinci ori mai bine decât oamenii, mai ales dacă ținta lor este în mișcare. Desigur, și auzul lor este foarte dezvoltat, mai cu seamă atunci când ceilalți din jur dorm. 
  • Pisicile pot alerga foarte repede - Felinele domestice pot prinde chiar și o viteză de 31 de kilometri la oră, mai cu seamă atunci când vânează sau se joacă. Partea mai puțin bună este că nicio pisică nu are o rezistență bună la efort, pentru că nu poate menține viteza maximă de alergare mai mult de un minut

  • Pisicile sunt foarte asemănătoare oamenilor -  Oamenii de știință au demonstrat faptul că pisicile au secțiuni din creier foarte asemănătoare cu cele umane. Cerebelul este împărțit în zone responsabile cu înțelegerea, filtrarea informațiilor sau chiar gestionarea emoțiilor, la fel ca cel al oamenilor.

  • Pisicile au 244 de oase și 30 de dinți - Scheletul unei pisici numără nu mai puțin de 244 de oase, spre deosebire de al nostru, care are doar 206, dintre care 60 de vertebre. 20 dintre acestea sunt localizate în coadă, pentru o flexibilitate demnă de olimpiadă la gimnastică. Atunci când se naște, o pisică are 26 de dinți de lapte, urmând ca la maturitate, în afară de cei care îi vor înlocui pe aceștia, să îi mai crească alți 4.

  • Pisicile sunt mai agile la răsărit și apus - Cu o moștenire din perioada în care nu erau domesticite, pisicile și-au păstrat abilități excelente de a vâna, chiar dacă le-au mai domolit. La răsărit și apus, cele două momente cheie ale zilei pentru prins prada, pisica ta va fi mai agilă decât în restul zilei.

Cât trăiește o pisică

Mediul de viață, felul în care pisica este îngrijită, starea generală de sănătate a animalului sau dacă acesta a fost castrat sau sterilizat sunt factori care contează foarte mult atunci când vorbim despre durata de viață a unei pisici. 

O cercetare făcută de cei de la publicaţia Caster, care a luat în considerare date colectate de pe zece site-uri de profil a scos la iveală că durata de viață a pisicilor variază de la 10 la 20 de ani.

Astfel, experții de acolo au calculat că durata de viață medie a unei pisici domestice este de 15,1 ani.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării