main logo
1285

Variola Maimuței în Moldova: 20 de oameni au contactat cu bolnavul

Specialiștii au identificat 20 de persoane care au fost în contact cu un străin internat la Chișinău cu variola maimuței.

Variola Maimuței în Moldova: 20 de oameni au contactat cu bolnavul

Agenția Națională de Sănătate Publică spune că nu prezintă simptome ale bolii, dar oamenii sunt monitorizați, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Pe de altă parte, experții susțin că după confirmarea primului caz de variolă a maimuței în Moldova, riscul apariției unui focar este inevitabil dacă nu sunt depistați toți cei care au fost în contact cu pacientul. 

„Să spunem că oamenii i-au dat mâna, dar s-au spălat imediat pe mâini, apoi riscul este redus, pentru că în astfel de situații ajută regulile elementare de igienă”.

Potrivit Ministerului Sănătății, un cetățean străin a sosit în Moldova din Statele Unite pe 2 august, iar pe 8 august a fost internat cu o erupție pe corp la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.

Cu alte cuvinte: s-a intersectat timp de șase zile cu angajații hotelului și colegii de la birou.

În același timp, a plecat în călătorie știind că a fost în contact cu o persoană infectată cu variola maimuțelor. ANSP spune că a identificat peste 20 de persoane care au intrat în contact cu pacientul.

"Nu știm dacă a fost sau nu în restaurant. De exemplu, cum se prelucrează și se dezinfectează vasele în acest restaurant, pentru că, evident, lichidul biologic a rămas pe lingură și furculiță. Perioada de incubație este de la cinci la 21 de zile, și este posibil ca acești oameni să fi avut contact cu alte persoane și, în consecință, i-ar putea infecta cu ușurință pe alții în cinci zile.

Experții nu exclud că există mult mai mulți oameni care au fost în contact cu persoana bolnavă, deoarece în timpul liber a vizitat locuri de odihnă.

Alla Tocarciuc spune că ancheta epidemiologică inițiată de Agenția Națională de Sănătate Publică este crucială în prevenirea răspândirii variolei maimuței. Sarcina epidemiologilor este de a stabili toate contactele.

„Acest virus se transmite prin contact direct, contact direct cu pielea, contact direct cu mucoasele, ustensile comune. Nu este adevărat că se transmite doar pe cale sexuală. Dacă atingi pielea unui bolnav care are o erupție cutanată, te poți infecta. "

Potrivit expertului, este imposibil să eradicați variola maimuței, deoarece animalele sunt și purtătoare ale acesteia. Boala este cunoscută de mult timp, ea fiind întâlnită mai mult în Africa Centrală și de Vest.

Rata mortalității cauzate de variola maimuțelor este destul de scăzută.

Persoanele cu vârsta sub 40-50 de ani sunt considerate mai susceptibile la boală din cauza încetării campaniei de vaccinare împotriva variolei, potrivit site-ului Organizației Mondiale a Sănătății.

În ultima săptămână, numărul cazurilor de variola maimuței, la nivel mondial, a crescut de la 16.000 la 25.000.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării