main logo
592

Un vaccin experimental produce anticorpi care pot neutraliza virusul HIV

Un vaccin experimental împotriva HIV, aflat în prima fază a studiilor clinice, în Statele Unite, a generat formarea în corpurile voluntarilor a anticorpilor neutralizanţi generali, despre care se ştie că pot anihila mai multe variante genetice ale virusului HIV

Un vaccin experimental produce anticorpi care pot neutraliza virusul HIV

Descoperirile sugerează că un regim de două doze de vaccin, administrat la opt săptămâni, poate provoca răspunsuri imune împotriva virusului imunodeficienței umane, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Rezultatele studiilor clinice, publicate joi de Ziua Mondială a SIDA în revista Science, stabilesc „dovada clinică a conceptului” în sprijinul dezvoltării unor regimuri de stimulare pentru a induce răspunsuri imune împotriva infecției cu HIV, pentru care nu există tratament și care poate provoca sindromul imunodeficienței umane dobândite, cunoscut sub numele de SIDA.

Vaccinul, numit eOD-GT8 60mer, a avut un „profil de siguranță favorabil” și a indus precursori de anticorpi neutralizanți în 97%, sau în toți cei 36 de primitori, cu excepția unuia, conform cercetătorilor de la Scripps Research, Fred Hutchinson Cancer Center, National Institutes of Health și alte instituții din Statele Unite și Suedia.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea infecțiilor, iar anticorpii neutralizanți sunt cunoscuți că neutralizează multe variante genetice ale HIV, dar au fost dificil de obținut prin vaccinare.

„Învățarea cum să induceți anticorpi de neutralizare pe scară largă împotriva agenților patogeni cu diversitate antigenică ridicată, cum ar fi HIV, gripa, virusul hepatitei C sau familia betacoronavirusurilor, reprezintă o mare provocare pentru proiectarea rațională a vaccinurilor”, au scris cercetătorii.

„Designul vaccinului care vizează liniile germinale oferă o strategie potențială pentru a face față acestei provocări”, puncrează ei.

Candidatul vaccin eOD-GT8 60mer este direcționat pe linia germinativă, ceea ce înseamnă că a fost conceput pentru a induce producția de anticorpi de neutralizare prin țintirea și stimularea celulelor producătoare de anticorpi potrivite.

Inducerea „super-anticorpilor”

Inițiativa internațională pentru vaccinul SIDA a anunțat începerea acestui studiu clinic de fază 1 în 2018, pentru a evalua siguranța eOD-GT8 60mer și răspunsurile imune pe care este capabil să le inducă.

Studiul a inclus un total de 48 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, care au fost înscriși în două locuri: Universitatea George Washington din Washington și Centrul pentru Cancer Fred Hutchinson din Seattle.

Dintre participanți, 18 au primit o doză de 20 de micrograme de vaccin și, opt săptămâni mai târziu, o doză de aceeași mărime de vaccin cu un adjuvant; 18 au primit o doză de 100 de micrograme de vaccin și, opt săptămâni mai târziu, o doză de aceeași mărime de vaccin cu un adjuvant; iar 12 au primit două doze de placebo salin, la o distanță de opt săptămâni.

Adjuvantul se numește AS01B, dezvoltat de compania farmaceutică GSK. Vaccinurile și placebo au fost administrate în mușchiul brațului.

Cercetătorii au colectat și analizat celule imune din sângele și ganglionii limfatici ai participanților în timpul studiului. Ei au examinat în mod special modul în care celulele B, un tip de globule albe din sânge care produc anticorpi în sistemul imunitar, au răspuns la vaccin.

Cercetătorii nu au identificat reacții adverse grave raportate printre participanții la studiu și niciun participant nu a dobândit infecția HIV în timpul studiului. Aproximativ 97% - sau toți, cu excepția unuia - dintre cei 48 de participanți la studiu au raportat reacții adverse locale sau sistemice, care au fost în general ușoare sau moderate, cum ar fi durere la locul injectării, stare de rău și dureri de cap. În cele mai multe cazuri, aceste reacții au trecut într-o zi sau două.

„După prima imunizare, s-a descoperit că toți primitorii de vaccin, dar niciunul dintre primitorii placebo, produc anticorpi provocați de vaccinul eOD-GT8 60mer. Aceste răspunsuri induse de vaccin au crescut după a doua vaccinare”, au scris cercetătorii.

„Un alt studiu de fază 1 asupra acestui candidat la vaccin este în curs de desfășurare”, a declarat dr. Julie McElrath, vicepreședinte senior și director al diviziei de vaccinuri și boli infecțioase de la Fred Hutchinson Cancer Center, care a fost autorul studiului.

„Ceea ce este unic la acest vaccin candidat împotriva HIV este că a fost proiectat pentru a viza în mod direct producția de anticorpi neutralizanți”, a spus dr. Timothy Schacker, vicedecan pentru cercetare și director de program în medicina HIV la Universitatea din Minnesota, care nu a fost implicat în cercetare.

„În cazul HIV, când am proiectat și testat vaccinuri în trecut, ele nu au indus, din niciun motiv, acești anticorpi de neutralizare”, a spus el.

„Numiți-i super-anticorpi, dacă doriți. Anticorpii neutralizanți funcționează mai eficient. Ei sunt mai buni la controlul lucrurilor”, a adăugat Schacker.

„Speranţa este că dacă putem induce o astfel de imunitate în oameni, îi putem proteja de virusuri pentru care nu am putut dezvolta vaccinuri specifice până acum. Este un pas important înainte”, a adăugat acesta.

Deși aceasta este „știință incitantă”, trebuie făcută mult mai multă muncă înainte ca acest vaccin să poată fi luat în considerare pentru utilizare de către public, a spus dr. Carlos del Rio, co-director al Centrului de Cercetare SIDA de la Universitatea Emory și decan executiv asociat pentru Emory School of Medicine de la Grady Health System, care nu a fost implicat în noul studiu.

„Știm că anticorpii neutralizanți sunt o strategie potențial eficientă pentru prevenirea HIV”, a spus del Rio.

„Suntem departe de a folosi acest vaccin experimental ca vaccin, dar aceasta este o știință foarte interesantă. Investiția în acest tip de cercetare este extrem de importantă nu numai în dezvoltarea unui vaccin pentru HIV, dar dacă această strategie funcționează, poate fi folosită pentru alte vaccinuri”, a subliniat el.

Provocarea cheie în producerea unui vaccin contra HIV

Un vaccin împotriva HIV va trebui probabil să provoace acești anticorpi de neutralizare, sau bnAb, „care sunt capabili să recunoască diverse tulpini HIV la nivel global și pot preveni infecția cu HIV. Cu toate acestea, declanșarea bnAbs prin vaccinare s-a dovedit imposibilă până acum.

„O provocare cheie este că bnAbs se dezvoltă rar, chiar și în timpul infecției”, a scris Penny Moore, de la Universitatea din Witwatersrand și Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, într-un editorial publicat alături de noul studiu.

O „întrebare cheie” la care încă trebuie să se răspundă este cât de mult pot dura anticorpii provocați de la prima imunizare.

De asemenea, dacă vaccinul de rapel este prea diferit de vaccinul anterior, „anticorpii care au fost declanșați de prima vaccinare ar putea să nu recunoască rapelul și să nu se maturizeze în continuare”, a scris Moore.

„Cu toate acestea, includerea multor vaccinuri diferite într-un regim de vaccin HIV este neatrăgătoare. Obținerea unui echilibru corect între nevoia de maturare a anticorpilor față de bnAb și fezabilitatea în lumea reală va fi esențială”, a mai spus ea.

Circa 38 de milioane de milioane de oameni trăiesc cu virusul HIV la nivel global

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”) este marcată în fiecare an la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, prin susţinere oferită bolnavilor cu HIV, dar şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA.

Aceasta a fost instituită în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. Scopul marcării acestei zile este nu doar pentru a sărbători rezultatele obţinute în îmbunătăţirea accesului la tratament şi servicii de prevenţie, ci şi pentru a spori gradul de conştientizare a efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament.

Circa 10.000 de persoane sunt infectate cu HIV în Republica Moldova

În Republica Moldova, toate persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, indiferent de statutul de asigurare, au acces gratuit la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală și suport psihosocial. Anual, sunt testate peste 200 de mii de persoane. La fel, circa 30 de mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infectare beneficiază de servicii de prevenire.

În prezent, 7652 de persoane primesc tratament antiretroviral și aproximativ 400 beneficiază de profilaxia pre-expunere la HIV. Tratamentul antiretroviral este oferit gratuit în patru cabinete regionale de diagnostic și tratament – SDMC, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Raional Cahul și „Centrul SIDA” din Tiraspol, la fel în nouă cabinete raionale și în cadrul sistemului penitenciar.

Autoritățile din sănătate și-au propus să intensifice eforturile de prevenire a HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală în grupurile cu risc sporit de infectare și să crească accesul la testare și tratament. Astfel, în ultimii ani, au fost elaborate și actualizate Protocoale Clinice Naționale în domeniul HIV, inclusiv cu privire la prevenirea transmiterii infecției cu HIV de la mamă la făt, profilaxia pre- și post-expunere. Totodată, la începutul anului a fost aprobat Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025. Acest document strategic vine să contribuie la realizarea anajamentului Republicii Moldova de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, în rând cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În Republica Moldova, infecția HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un sporit impact medical, social și economic. Potrivit specialiștilor, în țară sunt circa zece mii de persoane care își cunosc statutul pozitiv HIV/SIDA, dintre care 835 diagnosticate în anul 2022.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării