main logo
1776

Stamate: După demisia lui Muntean, la CSM va fi anunțat un nou concurs

Cererea de demisie a lui Iulian Muntean din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, depusă la Secretariatul Parlamentului, va fi examinată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. După ce Legislativul îi va aproba demisia, va fi anunțat un nou concurs.

Stamate: După demisia lui Muntean, la CSM va fi anunțat un nou concursFoto: Știri.md

Contactat de IPN, președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că urmează să fie elaborat un proiect de hotărâre în baza cererii de demisie. Documentul va fi examinat de către membrii Comisiei, care vor întocmi un raport. Atât proiectul, cât și raportul vor fi prezentate în plenul Parlamentului, care urmează să aprobe demisia, transmite Știri.md.

Ulterior va fi anunțat un nou concurs, la care vor fi selectați doi membri CSM din rândul non-judecătorilor. Este vorba despre locul care rămâne vacant după plecarea lui Iulian Muntean, dar și cel de-al șaselea membru CSM care încă nu a fost desemnat de Legislativ.

Concursul care urmează să fie anunțat se va desfășura în condițiile aprobate anterior, în câteva etape. Este vorba despre depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților de către Comisia Pre-Vetting, concursul dosarelor și interviul.

Comentând cererea de demisie, Olesea Stamate a menționat că problema lui Iulian Muntean este că nu a reflectat în chestionarul pe care l-a prezentat Comisiei Pre-Vetting informații despre dosarul penal în care era vizat.

„Din considerente de imagine pentru Consiliul Superior al Magistraturii, era de bun-simț să-și prezinte demisia”, a mai spus președintele Comisiei juridice.

Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei sunt desemnați din sistem de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar ceilalți șase sunt numiți de Parlament din rândul non-judecătorilor. Până acum, Parlamentul a desemnat cinci membri, inclusiv pe Iulian Muntean.

Iulian Muntean a depus marți cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului. Aceasta după ce, acum o săptămână, în spațiul public au apărut informații că este implicat într-o cauză penală pornită pentru corupere pasivă. Circumstanța nu a fost declarată în fața Comisiei Pre-Vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale.

În urma informațiilor apărute în spațiul public, Iulian Muntean a declarat că „acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare”.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării