main logo
2824

Schemă dubioasă cu credite de 30 de milioane lei de la Banca de Economii

Credite în sumă de peste 30 de milioane lei, luate de la Banca de Economii printr-o schemă dubioasă pentru un gaj care nu acoperă nici a zecea parte din sumă, şi-au pierdut urma la Nisporeni.

Schemă dubioasă cu credite de 30 de milioane lei de la Banca de EconomiiFoto: tv8.md

Banca a reuşit să recupereze puţin sub jumătate de milion din imensul împrumut, după ce a vândut gajul pentru cele 30 de milioane, transmite Știri.md cu referire la Anticoruptie.md.

În schemă apare numele unuia din cei mai prosperi oameni de afaceri din raionul Nisporeni, Dorin Cibotaru, fiul fostului preşedinte al raionului şi actualului consilier, Gheorghe Cibotaru, şi ginerele judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău, Ghenadie Morozan, cumnat cu fostul preşedinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. 

Jurnaliştii de la portalul anticoruptie.md au deconspirat, pas cu pas, schema alambicată de la Nisporeni, care a izvorât și s-a alimentat din „jaful secolulul" din Republica Moldova.

La 7 aprilie 2010, a fost înregistrată societatea cu răspundere limitată Valdiner. În calitate de administrator şi singur fondator al întreprinderii apare Dorin Cibotaru, pe atunci în vârstă de 28 de ani, aflat la al treilea an de căsătorie cu Luminiţa Morozan, fiica judecătorului Ghenadie Morozan.

Iniţial, până în septembrie 2015, adresa juridică a SRL Valinder a fost într-un apartament de pe strada Ion Creangă din Chişinău, care aparţine soţilor Valentin şi Diana Butnaru, naşul de cununie al lui Gheorghe Cibotaru, fratele mai mic al lui Dorin Cibotaru. Valentin Butnaru este director al Fabricii de vinuri Maurt-Nisporeni şi se află de mai mulţi ani în relaţie de prietenie cu Dorin Cibotaru.

La 26 aprilie 2010, SRL Valinder a cumpărat de la SA Sanis-Vin un teren cu suprafaţa de 8068.6 m.p. care, conform datelor cadastrale, reprezintă o parte din digul iazului de la marginea oraşuluiu Nisporeni, numit de locuitori „Iazul de la Maiak”.

Întâmplător sau nu, terenul respectiv a ajuns în proprietatea SA Sanis-Vin în 2003, anul când Gheorghe Cibotaru, tatăl lui Dorin Cibotaru, a preluat un mandat de patru ani de preşedinte al raionului Nisporeni. Societatea a fost înregistrată la 27 august 1997 şi se vehiculează că Gheorghe Cibotaru ar fi deţinut un pachet de acţiuni.

În 2008, a început procesul de lichidare a întreprinderii, fabrica de vinuri a SA Sanis-Vin fiind cumpărată de Maurt SRL. Mai Celelalte bunuri al întreprinderii, privarizate anterior pe bani mărunţi, au fost împărţite între foştii acţionari, majoritatea din ei foşti funcţionari publici, printre care ar fi fost şi Gheorghe Cibotaru.

Citiți mai mult pe Anticoruptie.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării