main logo
769

S-a dublat numărul de viroze în rândul copiilor. Care sunt motivele

Pandemia de COVID-19 a trecut, însă consecinţele au rămas. În 2022, s-a dublat numărul apelurilor la 112 în care părinţii cereau asistenţă medicală pentru copiii lor.

S-a dublat numărul de viroze în rândul copiilor. Care sunt motivele

În majoritatea cazurilor, micuţii prezentau slăbiciune, febră sau erau agitaţi. Pediatrii explică situaţia prin faptul că după o perioadă de pandemie de COVID, când copiii au fost izolaţi, ei nu au făcut viroze şi nici imunitate pentru acestea, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Anul trecut, numărul peroanelor care au sunat la 112 şi au cerut ajutor de urgenţă pentru copii s-a dublat. Operatorii au recepţionat, zilnic, câte 300 de astfel de apeluri. Iar în lunile noiembrie-decembrie, chiar şi până la 600 de solicitări. În cele mai multe cazuri, părinţii au comunicat că minorii sunt slăbiţi şi au simptome neclare.

URGENŢE MEDICALE ÎN RÂNDUL COPIILOR, ÎNREGISTRATE LA 112

2022 – 113.445 de apeluri

2021 – 55.065 de apeluri

ANA CARPOVICI, ofiţer de presă, Serviciul 112: „Cele mai frecvente solicitări cu privire la copii bolnavi au fost cele care implicau: febra, copil slăbit, deseori cu stări febrile, fără să se cunoască cauza. Sau se mai întâmpla că unii copii înghiţeau un obiect, precum şi cazuri de deglutiţie proastă. Sunt şi unele situaţii, cele mai grave, când copilaşii nu respiră.”

Pediatrii spun că urgenţele în rândul copiilor sunt o consecinţă a pandemiei de COVID-19, când micuţii au fost izolaţi, nu au contactat obişnuitele viroze şi nici nu au făcut anticorpi.  

OLESEA GULER, medic pediatru: „Am avut un val de infecţii respiratorii acute în 2022, cum nu am mai avut în experienţa mea de până acum. Unul dintre motive este izolarea copiilor în perioada de pandemie cu virusul Sars-COV-2, când copiii mai puţin au mers în colectivitate. Nu şi-au format imunitatea, anticorpii faţă de virozele sezoniere cu care noi eram obişnuiţi în fiecare an.”

Mulţi părinţi spun că în lunile de toamnă şi iarnă au trecut prin numeroase episoade de infecţii respiratorii.

„Ce simptome? Febră înaltă, tuse, durere în gâtişor. Nu am chemat 112, am tratat acasă. Numaidecât, plimbări, vitamine, Omega-3.”

Nu prea i-am dus în colectivitate, am încercat să o evităm, chiar şi la teren ne străduim să mergem când nu sunt copii.

Pediatrii îndeamnă părinţii să le administreze copiilor doar medicamente recomandate de specialişti. Iar pentru a le întări celor mici sistemul imunitar, trebuie să respecte câţiva paşi.

OLESEA GULER, medic pediatru: „Este modul sănătos de viaţă, alimentaţia corectă şi echilibrată, sunt plimbările în aer liber, evitarea, pe cât este posibil în acest sezon, a contactului cu persoanele bolnave.”

În perioada 16-23 ianuaie, numărul infecțiilor respiratorii acute în rândul populaţiei de diferite vârste a crescut cu 2,1 la sută faţă de săptămâna precedentă, fiind înregistrate şi 152 de cazuri de gripă sezonieră.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării