main logo
382

Pericolele infecției COVID-19 în sarcină. Medic: Imunizarea salvează

Pericolele pe care le prezintă infecția cu COVID nu au dispărut. Acum știm mai multe despre virus, dar acesta nu a încetat să ucidă. Deosebit de vulnerabile sunt femeile însărcinate – în Moldova, SARS-CoV-2 a luat deja viața a 15 viitoare mame, iar numărul acestora ar putea crește.

Pericolele infecției COVID-19 în sarcină. Medic: Imunizarea salvează

Invitatul emisiunii aLive, Iurie Dondiuc – medic obstetrician-ginecolog și doctor în medicină, a vorbit despre cum COVID-19 afectează sarcina, transmite Știri.md. 

După o perioadă de răgaz, SARS-CoV-2 își face din nou apariția. Numai în perioada 19-25 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri noi, dintre care 23 de pacienți au pierdut lupta cu boala. “Această pandemie este ca un test fără precedent pentru omenire”, a declarat Iurie Dondiuc. ”La nivel mondial, virusul a afectat 0,5 miliarde de oameni și a provocat circa 5 milioane de decese. Aproximativ 600 de mii de oameni s-au îmbolnăvit și aproximativ 12.000 au decedat în Moldova. Este o pierdere imensă”.

Invitatul emisiunii a subliniat că pandemia este departe de a se fi terminat, iar oamenii de știință preconizează că omenirea mai are de dus o luptă lungă împotriva virusului și că este extrem de important să îi putem proteja pe cei mai vulnerabili. “La început, medicii au crezut că femeile însărcinate nu sunt afectate de noua infecție”, a amintit expertul. ”Cu toate acestea, foarte curând au început să constate incidența și în rândul femeilor însărcinate, acestea fiind afectate mai grav”. Experții OMS au inclus femeile gravide în categoria celor mai vulnerabile în cazul infectării cu COVID-19.

“Principalele simptome ale afecțiunii la femeile însărcinate sunt caracteristice bolilor respiratorii”, a precizat medicul. ”Dar situația este agravată de faptul că, în timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scăzută deoarece trebuie sa fie mai puțin “agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit. Din acest motiv, femeile însărcinate sunt mai puțin protejate împotriva infecțiilor. Organismul lor nu poate să genereze un răspuns imunitar”.

Din fericire, cea mai mare parte a cazurilor, inclusiv la femeile însărcinate, decurg relativ ușor. “Cu toate acestea, 10% dezvoltă forme severe și extrem de severe, – a subliniat medicul. – Comparativ cu femeile care nu sunt gravide, viitoarele mame au un risc de evoluție severă, complicații și deces de două sau chiar de trei ori mai mare!”

Iurie Dondiuc a dezvăluit amploarea pericolului: "În Republica Moldova, circa 2600 de gravide au avut COVID-19 – un număr inacceptabil, pentru că în general nu avem mai mult de 30.000 de nașteri pe an. Adică, aproximativ 10% dintre femeile însărcinate se îmbolnăvesc. Primul deces al unei femei însărcinate din cauza infecției cu COVID-19 a fost înregistrat în Republica Moldova încă în martie 2020. Reamintim că primul caz de boală în Moldova a fost confirmat oficial la 7”.

În total, într-o perioada de 2 ani, SARS-CoV-2 a luat viața a 15 femei însărcinate, ceea ce este o pierdere imensă, a constatat specialistul: “Femeile care au pierdut lupta cu COVID aveau în medie 29 de ani și 60% dintre ele erau la prima sarcină. Toate s-au adresat medicului la primele simptome de infecție. Și toate au primit servicii spitalicești complete. Medicii au luptat pentru viețile pacientelor cu cele mai moderne mijloace, dar nu au putut fi salvate”."

Deci, ce să facem? Cum să protejăm femeile însărcinate și copiii lor de COVID?

Medicul a pus accent pe un detaliu comun pentru femeile însărcinate care au decedat: “Niciuna dintre ele nu fusese vaccinată. La nivel mondial, vaccinarea a ajuns deja la 60% din populația totală. În Moldova, numai 40% din populație este vaccinate. Iar în țările cu rate scăzute de vaccinare, rata mortalității este mai mare. Dacă la nivel mondial mortalitatea cauzată de COVID este de 1%, în Moldova depășește 2%”.

Iurie Dondiuc a mai subliniat că vaccinarea nu exclude infecția, dar reduce semnificativ probabilitatea dezvoltării formelor grave și a decesului: “Nu vă lăsați influențați de cei care spun că n-are rost să vă vaccinați pentru că cei vaccinați s-au îmbolnăvit oricum. Exact, s-au îmbolnăvit, dar n-au murit. Este esențial să ne vaccinăm cu toții, în special femeile însărcinate. Boala și starea gravă a mamei afectează viitorul copil, deoarece el este complet dependent de modul în care funcționează organismul mamei. De asemenea, este periculos faptul că virusul poate ataca placenta, împiedicând dezvoltarea normală a fătului”.

În plus, medicul evidențiază că tratamentul pentru femeile însărcinate este același ca și pentru alți pacienți, inclusiv raze X și administrarea tuturor medicamentelor necesare. Atunci când se luptă pentru viață, nu poate fi vorba de alte opțiuni.

Vaccinarea protejează atât mama, cât și copilașul, care primește anticorpii chiar și după naștere, împreună cu laptele matern. “Nu aveți de ce să vă temeți”, spune specialistul. ”A trecut suficient timp, iar numeroasele studii arată că vaccinarea este inofensivă și că femeile însărcinate pot fi vaccinate la orice termen.”

Potrivit experților OMS, vaccinarea a 80% din populație va opri răspândirea COVID-19. În caz contrar, virusul ar putea scăpa de sub control și ar putea provoca mai multe probleme. Până în prezent, situația evoluează pe cea de-a doua cale. Așadar, depinde de fiecare femeie să se asigure că ea și copilul ei sunt protejați. “Este o chestiune de responsabilitate personală. Dacă planificați o sarcină, vaccinați-vă cu mult timp înainte, iar dacă nu ați făcut-o, vaccinați-vă oricând. Protejați-vă, virusul prezintă un risc enorm”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării