main logo
1520

O parte din România este la Chișinău: Orașele ei, denumiri pentru străzile noastre

În Chișinău găsim peste tot porțiuni din România. Numele celor mai mari orașe românești sunt denumiri de străzi importante în Capitala Republicii Moldova. Unele se întâlnesc în intersecții care dau geografia peste cap.

România este la Chișinău: Orașele ei, denumiri pentru străzile noastreFoto: tvrmoldova.md

Altele amintesc mari personalităţi românești din toate domeniile. Ba chiar mai mult, există și localități gemene peste Prut, exemplul fiind Sculeni, unde există și un punct de trecere a frontierei, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Svetlana Gore, reporter TVR Moldova: Alba Iulia, Suceava, Bacău, Timișoara sau București. Toate sunt orașe din România, dar care se regăsesc și pe harta Capitalei Republicii Moldova. Nu e o eroare, ci denumiri de străzi din Chișinău."

"Cum e să locuiți pe strada Alba Iulia din Chișinău? Normal. Le-o schimbat demult, atunci din vremea sovietică a fost o denumire, pe urmă alta, pe urmă alta."

"Cum este să locuiești pe strada Bacău care poartă denumirea unui oraş românesc? Ceva interesant. Cu emoții, parcă ești într-o stradă înstrăinată."

În Chişinău sunt foarte multe denumiri legate de istoria României, care provin încă din perioada interbelică. Tematica Unirii a fost inspirație în stabilirea numelor unor străzi, spun experţii în urbanism şi patrimoniu.

Ion Ștefăniță, expert în patrimoniu: "Avem strada 27 Martie 1918. Strada Unirii, care actualmente este strada Sfatul Țării. Când s-a votat unirea din 1918, la Alba Iulia, respectiv în sectorul Buiucani avem bd. Alba Iulia. 

În partea de jos a urbei, noi avem denumiri de străzi ca Petru Maior, Avram Iancu, Anton Pan. Sunt personalități care au lăsat o amprentă în istoria României. Strada Bucureşti, care în perioada interbelică a avut denumirea prim-ministrului României, Ion Brăteanu."

Svetlana Gore, reporter TVR Moldova: "Multe străzi din Chişinău poartă şi numele unor domnitori români. De exemplu, Mircea cel Bătrân, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu și alții. 

Iar întâmplarea face ca aceștia să se învecineze, pe harta Chișinăului, cel puțin ciudat, cu alte personalități sau cu orașe unde nu au fost vreodată. Aici, în sectorul Râșcani din Chișinău, Matei Basarab își are reședința lângă Moscova, unul dintre bulevardele orașului.

O altă intersecție bizară din Chișinău este București cu Ismail. Dar avem şi intersecții deloc întâmplătoare. De exemplu, Mihai Eminescu și Veronica Micle – două simboluri ale poeziei românești."

"Bucureşti, Octavian, Goga, George Coşbuc, Vasile Alecsandri. Care mai este... Reflectă o integritate națională, un spirit comun național."

Ion Ștefăniță, expert în patrimoniu: "Noi avem o istorie comună. Mă bucur că adevărul istoric, acele pagini de istorie sunt reconstituite prin atribuirea acestor toponime din istoria, Basarabia de altădată."

Asemănările merg mai departe. Avem chiar şi localităţi care poartă aceeaşi denumire, de o parte şi de alta a Prutului.

Daniela Danilova, reporter TVR Moldova: "Una dintre localitățile gemene este și satul Sculeni din raionul Ungheni, Republica Moldova."

Ioana Doleanu, reporter TVR Iași: "Și în România există satul Sculeni care se află în comuna Victoria din județul Iași. Localitatea este pe malul drept al Prutului, la granița cu Republica Moldova, pe malul opus față de localitatea cu același nume din țara vecină. De altfel, satul reprezintă și un important punct de trecere a frontierei pe cale rutieră între România și Republica Moldova."

Daniela Danilova, reporter TVR Moldova: "De fapt, circa 800 de localități din cele aproximativ 2.000 din Basarabia, existente în prezent, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2.350 de sate din România. Acestea ar mai fi: Călărași, Șișcani, Roșu, Budești, Frumoasa, Onișcani și altele."

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării