main logo
941

Mită pentru certificate fitosanitare: Trei angajați ANSA, reținuți

Trei funcționari ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au fost documentați de ofițerii CNA și de procurorii anticorupție în cadrul mai multor cauze penale pentru corupere pasivă și corupere activă.

Mită pentru certificate fitosanitare: Trei angajați ANSA, reținuțiFoto: cna.md

Mai exact, angajații sunt bănuiți că au eliberat ilegal certificate fitosanitare necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia, transmite Știri.md.

În perioada 2017-2021, funcționarii au primit mită de la agenții economici pentru ca aceștia să obțină mai repede certificatele fitosanitare, actele permisive și de calitate, fără ca marfa propriu-zisă să fie supusă controlului detaliat.

Este vorba despre diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.

"Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulți agenți economici specializați în producerea paleților și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleții au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii", comunică CNA.

Pe parcursul investigației, oamenii legii au constatat zeci de episoade de eliberare a certificatelor contra mită. De asemenea, au fost documentate mai multe transmiteri de circa 20.000 de lei către funcționari, însă, potrivit CNA, suma reală care a intrat în afara circuitului oficial ar putea fi de câteva ori mai mare. Aceasta urmează a fi stabilită în cadrul anchetei.

În urma perchezițiilor la domiciliile, automobilele, birourile de serviciu, dar și în ghișeul unic de eliberare a actelor permisive, cei trei angajați ai Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din municipiul Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore. 

Urmărire penală se desfășoară în cadrul a nouă dosare. Potrivit legislației, ei riscă până la zece ani de închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării