main logo
726

Medicii moldoveni și români fac o punte între sistemele de sănătate

Fără frontieră este și medicina. Doctorii basarabeni trec Prutul pentru a însuși tehnici moderne de diagnostic și practici de succes de la colegii români. Ba mai mult, unii medici muncesc în ambele țări și fac naveta zilnic.

Medicii moldoveni și români fac o punte între sistemele de sănătateFoto: tvrmoldova.md

Şi proiectul transfrontalier SMURD face o punte între cele două sisteme de sănătate, din Republica Moldova şi România, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Veaceslav Groza este obstetrician-ginecolog, cu un stagiu de muncă de 25 de ani. Lucrează în orașul Ungheni din Republica Moldova, dar mai trece zilnic și Prutul, pentru a face rezidențiatul în urologie, la Iași. Singura lui problemă e timpul pierdut în punctul de trecere a frontierei – cam 25 de zile din an.

Veaceslav Groza, obstetrician-ginecolog: "Sunt niște colegi care ne îndrumă și ne pregătesc foarte bine în acest domeniu. Al doilea motiv pentru care am ales Iașiul este apropierea geografică de locul unde activez zi de zi. Mă trezesc la ora 5 dimineață, la 05:30 plec, după care fac programul complet la Iași, mă întorc şi am program după-amiază deja în Republica Moldova. În afară de aceasta, activăm în gărzi."

Posibilitățile pe care le oferă medicina românească sunt mai mari decât cele din Republica Moldova. Este unul dintre motivele care l-au determinat pe Veaceslav Groza să aleagă școala de la Iași.

Veaceslav Groza, obstetrician-ginecolog: "Medicii români sunt mai cosmopoliţi, călătoresc mult mai mult, fac diferite pregătiri sau cursuri în diferite țări, participă la congrese internaționale, fac cercetări şi le publică în diferite reviste."

La Iași, îl găsim și pe urologul Iurie Tomac. De mai mult de două decenii, basarabeanul salvează vieți în România. A venit, anterior, și în Republica Moldova pentru a-și împărtăși experiența cu vechii lui colegi.

Cele două țări sunt unite și de proiectul transfrontalier SMURD. Prin intermediul acestuia, Comisia Europeană a finanţat noua construcție a Departamentului de Primiri Urgente de la Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău. Astfel, şi domeniul medical din Republica Moldova urmează să treacă la alte standarde.

Mihail Ciocanu, director Institutul de Medicină Urgentă, Chișinău: "Cel mai important lucru este că în cadrul acestui departament noi vom avea toate facilitățile de diagnosticare rapidă. Anual, noi facem între 12 şi 28 de intervenții SMURD, ceea ce înseamnă accesarea serviciilor elicopterelor care se găsesc sau la Iași, sau la Galați. Cele mai vizibile cazuri de intervenții de succes au fost cazuri când pacienții din Republica Moldova au fost transferați către Centrul de Combustii București, pentru deservirea pacienților care au fost afectați într-un incendiu."

Iar până în 10 decembrie, 40 de medici și asistente medicale din Republica Moldova vor face un schimb de experiență la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii "Maria Sklodowska Curie" din București. 

Ei vor lucra în echipe, alături de colegii de peste Prut, preluând practici în acordarea asistenței pacienților internați în special în secția Terapie Intensivă nou-născuți, condusă de renumitul doctor Cătălin Cîrstoveanu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării