main logo
7939

Kraken, cea mai periculoasă tulpină de COVID, depistată în R. Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost confirmată în trei probe tulpina Kraken, fiind cea mai contagioasă sublinie a variantei Omicron a noului coronavirus.

Kraken, cea mai periculoasă tulpină de COVID, depistată în R. Moldova

Anunțul a fost făcut de ANSP, transmite Știri.md

Potrivit ANSP, din rezultatele ultimei reacții de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. Din cele 16 probe, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost confirmată în trei probe sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Orhei, Râșcani, Tiraspol), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la trei persoane (două – gen masculin, Chișinău, una – gen feminin, Dubăsari). 

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

ANSP recomandă populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces din cauza COVID-19.

Totodată, îndemnăm populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

- purtarea măștilor de protecție în instituții medico-sanitare publice și private, transport public, centre comerciale și magazine;

- respectarea distanței fizice între persoane de minimum un metru;

- respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

- respectarea regulilor de igienă respiratorie;

- asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

- adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice infecției COVID-19.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării