main logo
14740

În 2023, un singur pensionar va primi de la stat o alocație specială

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a inițiat, la sfârșitul verii, procesul de elaborare a proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație.

În 2023, un singur pensionar va primi de la stat o alocație specială

Scopul proiectului constă în instituirea alocației speciale nominale de merit persoanelor care au avut o contribuție inedită la promovarea imaginii Republicii Moldova, în semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru profesionalism deosebit, muncă cu dedicație și lucrări de valoare incontestabilă recunoscute la nivel internațional, dar nu beneficiază de pensie pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru anul 2023 este vorba de o singură persoană care va primi peste 84 de mii de lei, tot ea anul viitor va primi deja circa 254 de mii de lei, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Alexei Buzu, ministrul care conduce MMPS, a fost solicitat luni, 18 septembrie curent, să explice situația la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4. Potrivit oficialului, „alocația specială nominală de merit” este o nouă formă de indemnizație pentru orice cetățean al Republicii Moldova care a adus un „aport substanțial” pentru țară. Pur și simplu, s-a întâmplat că pentru anul 2023 este vorba doar de unul singur.

Numele acestuia nu a fost făcut public de către ministru, dar el a asigurat că „deznodământul este foarte aproape și nu cred că va fi o surpriză”.

„Dezvăluirea numelui rămâne la discreția Președinției, în momentul în care va conveni Președinția. Este vorba de o modalitate adițională de a recunoaște aportul substanțial adus pentru țară. Procedurile pe care le avem implică ca orice decizie privind cheltuielile trebuie clarificată și justificată. Nu este instituită doar pentru o singură persoană. Până la sfârșitul acestui an, va beneficia o singură persoană de indemnizație, dar vorbim de orice cetățean … fie că locuiește aici, fie în afara țării trebuie să fie un acord”.

Întrebat dacă este vorba de un pensionar sau o pensionară care locuiește în afara Republicii Moldova, ministrul a evitat să răspundă: „Nu pot să ofer așa date. … Deznodământul este foarte aproape. Nu cred că va fi vreo surpriză”.

Conform prevederilor proiectului, dreptul la alocație îl are persoana care îndeplinește următoarele condiții:

– este decorată cu ,,Ordinul Republicii”;
– a împlinit vârsta standard de pensionare, conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii;
– nu beneficiază de pensie sau alocație socială de stat, conform legislației naționale;
– are emis pe numele său Decretul Președintelui Republicii Moldova pentru instituirea alocației speciale nominale de merit.

Calculul estimativ al mijloacelor financiare necesare pentru implementarea cu prevederilor proiectului constituie, după cum urmează: – până la finele anului 2023 sunt necesare mijloace financiare din resursele bugetului de stat în sumă 84 569,73 lei.

În continuare, conform datelor Biroului Național de Statistică, cuantumul salariului mediu lunar pe țară în anul 2022 constituie 10 529,1 lei. Respectiv, cuantumul lunar al alocației va constitui 21 058, 2 lei. Astfel, suma totală alocației pentru lunile septembrie-decembrie anul 2023 va constitui 84 569, 73 lei (21 058,2 lei x 4 luni + taxa de distribuire de 0,4%). În anul 2024 vor fi necesare mijloace financiare în sumă de 253 709,19 lei, reieșind din cuantumul salariului mediu lunar pe țară în anul 2022 (21 058,12 x 12 luni + taxa de distribuire de 0.4%). 

Începând cu anul 2024 au fost estimate și propuse mijloace financiare în acest scop în procesul de prezentare a propunerilor la buget pentru anul 2024. Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor proiectului vor fi acoperite din contul mijloacelor bugetului de stat.

Anul acesta doar un pensionar sau o pensionară va primi de la stat o alocației speciale nominale de merit

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării