main logo
5903

Discuții 1+1: Chișinăul și Tiraspolul decid soarta energetică a Moldovei

Vineri, la Chișinău, la sediul OSCE urmează să se întâlnească vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

Discuții 1+1: Chișinăul și Tiraspolul decid soarta energetică a Moldovei

Ignatiev spune că a trimis Chișinăului propria agendă de discuții. Este vorba de problema importului de medicamente, libertatea de circulație și criza energetică, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Chișinăul încearcă să ajungă la un consens pentru reluarea exporturilor de energie electrică de la Cuciurgan, însă Tiraspolul spune că are nevoie de mai mult gaz.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat la emisiunea ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV că, „în prezent, Republica Moldova discută cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Cuciurgan. Din păcate, în luna noiembrie nu am reușit să ajungem la o înțelegere. Am avut discuții marți și am propus ca să avem energie pentru toată țara și sper ca în zilele următoare să avem un răspuns din partea lor. Argumentul lor de bază este că necesitățile de gaz sunt mai mari”, a punctat Spînu.

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent către Republica Moldova după ce Gazprom a redus livrările de gaz. În consecință, Chișinăul s-a reorientat către piața din România. Or, prețul mediu de achiziție este de 230 de euro MW/h, în timp ce lumina de la Cuciurgan costă 77 USD mW/h.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării