main logo
1381

Cum pregătim copiii pentru școală? Sfaturi pentru părinți

Pregătirea copilului pentru şcoală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului şi a hăinuţelor pe care le va purta în prima zi.

Cum pregătim copiii pentru școală? Sfaturi pentru părințiFoto: aletheea.ro

Copilul tău, mai ales dacă începe clasa pregătitoare, are nevoie de sprijinul tău în familiarizarea cu mediul şcolar şi cu ce presupune un orar zilnic, transmite Știri.md cu referire la sfatulmamicilor.ro.

Fără o pregătire cu câteva săptămâni înainte de prima zi, copilul poate avea reacţii de panică şi respingere faţă de şcoală, copiii din jur sau învăţătoare.

În plus va fi chiar greu să îl aduci din nou la ore ziua următoare.

Prezentaţi şcoala şi ce se va întâmpla la ore

Prima zi de şcoală este emoţionantă pentru părinţi, dar cu adevărat dificilă pentru cei mici care sunt obişnuiţi cu programul de vacanţă sau cu cel de la grădiniţă.

De aceea, cel mai bine este să îi prezentaţi şcoala unde va merge, clasa în care va învăţa şi locurile pe care le are la dispoziţie pentru joacă, pauză sau toaletă.

Cumpăraţi împreună rechizitele

Rechizitele care pe tine te încântă s-ar putea să nu fie pe placul celor mici.

Alege împreună cu copilul tău ghiozdanul care i se potriveşte cel mai bine şi care nu îi deformează coloana, care nu este prea greu sau prea mare.

Alegeţi împreună penarul şi instrumentele de scris pe baza unor modele uşor de recunoscut de către copil

Imitaţi acasă momentele de la şcoală

Repetaţi acasă modul în care se scot din penar stiloul sau culorile şi cum se aranjează la loc după ce sunt folosite. Stiloul nu trebuie să fie prea mare sau prea greu, nici penarul foarte voluminos.

Tot acasă, repetaţi paşii care trebuie făcuţi la sfârşitul orelor: strângerea cărţilor în ghiozdan, a penarului, aruncarea gunoaielor din bancă la coş, îmbrăcarea cu hăinuţa sau jacheta.

Pregătirea psihicului copilului

La grădiniţă, copilul învaţă prin jocuri şi activităţi educative să socializeze, să îşi manifeste sentimentele de simpatie, ataşament, să se exprime verbal şi să îşi manifeste creativitatea, să se adapteze schimbărilor de mediu.

La şcoală, copilul trebuie să se adapteze rapid unui mediu nou care presupune mai multă disciplină, atenţie, putere de concentrare îndelungată. De aceea are nevoie de motivare şi de impulsul pozitiv din partea părinţilor legat de şcoală şi de învăţat. Clasa pregătitoare vine în ajutorul copiilor care se adaptează mai greu.

Niciodată nu prezentaţi şcoala ca fiind o pedeapsă pentru o trăznaie a copilului (Te duc la şcoală dacă nu vrei să mănânci tot!) sau ca un loc unde riscă să fie nefericit (Nu mai vin să te iau de la şcoală dacă nu eşti cuminte).

Pregăteşte copilul şi pentru orele de şcoală, începând să îl trezeşti treptat mai devreme, astfel încât să îi fie mai uşor să se adapteze noului program.

Adesea, un mediu nou aduce şi temeri pe care orice copil le poate simţi. Rolul vostru este sa vă asiguraţi că temerile nu devin fobii, de aceea trebuie tratate cu seriozitate şi trebuie să îi explicaţi copilului din ce motive nu trebuie sa se teamă.

Copilul poate să fie deja pregătit să petreacă ziua fără părinţi, mai ales dacă merge la grădiniţă, însă de această dată poate simţi mai mult nevoia de a vorbi cu voi despre ce se întâmplă la şcoală. Ascultaţi ce are de spus şi încurajaţi-l sa povestească ce face când se joacă sau interacţionează cu alţi copii încă de la grădiniţă.

Copilul are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul tău, mai ales în prima zi de şcoala. Adaptarea poate să fie rapidă sau mai lentă, în funcţie de personalitatea lui, de mediul familial şi de modul în care a fost pregătit pentru şcoală.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării