main logo
2736

Bolea nu înțelege de ce se deconectează lumina. Grosu: Asta e fizica

Deși R. Moldova procură energie electrică din România, aceasta este deconectată în timpul atacurilor rusești din Ucraina.

Bolea nu înțelege de ce se deconectează lumina. Grosu: Asta e fizicaColaj: știri.md

În acest context, deputatul BCS, Vasile Bolea a întrebat-o pe premierul Natalia Gavrilița care este motivul, transmite Știri.md.

”Nu avem nimic comun cu procurările din Ucraina. Zboară rachete deasupra sistemelor de electricitate din statul vecin, dar se stinge lumina la noi. Comentați vă rog!”, a rugat-o Bolea pe Gavrilița.

”Este o întrebare foarte bună. În 2019, când eram ministrul Finanțelor, am semnat câteva acorduri de finanțare pentru linia de tensiune electrică cu tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești și am asigurat bani și finanțare de la băncile europe, de la Banca Mondială, pentru ca această linie electrică să fie construită în 2-3 ani. Iată că în 2021 sau 2022, Guvernul pe care l-ați instituit dvs. ar fi acționat și ar fi utilizat banii ceea pentru a ne conecta direct cu România noi acum nu am fi avut probleme, dar, în absența unei linii electrice de tensiune înaltă direct cu România, noi accesăm toată electricitatea, chiar dacă ea este importată din România, prin liniile care trec prin Ucraina și Transnistria”, a explicat Gavrilița.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a completat-o pe Gavrilița și a oferit deputatului socialist o explicație ”mai populară”.

”Electricitatea nu e cum ai umple o căldare cu curent și o ții acolo și torni când vrei. Ea circulă prin România, Ucraina, vine la noi. Acesta nu e gaz sau petrol, apă. 

Atunci când un element este distrus într-o țară, întreg sistemul este perturbat. Asta e fizica, nu avem ce face”, a declarat Grosu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării