main logo
850

Autoritățile pregătesc sistemul educațional pentru sezonul rece

Acuși vine sezonul rece iar autoritățile Republicii Moldova sunt cuprinse de frisoane numai la gândul că cei de la Gazprom vor limita livrările de gaz.

Autoritățile pregătesc sistemul educațional pentru sezonul receFoto: știri.md

Pentru sistemul de învățământ s-a întocmit un plan de măsuri, printre acestea și trecerea unor ore de curs in regim online, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

În timp ce unele scoli au soluţii alternative de incălzire, altele sunt dependente de gaz.

Oricum povara facturilor la energie se simte tot mai greu iar raţionalizarea consumului este o prioritate.

Din 2010, clădirea gimnaziului "Ion Creangă" din Zărneşti, Cahul, este încălzită exclusiv cu gaze naturale.

În  2018, clădirea a fost termoizolată, lucru care a mai tăiat din cheltuieli pentru o perioadă. Recent au crescut din nou, odată cu majorarea tarifelor la energie.

NADEJDA DOBÎNDĂ, director, Gimnaziul Ion Creangă, Zărneşti, Cahul: „Până în 2018 planificam 165 de mii de lei pentru sezonul de încălzire. Din 2018, planificăm 120 de mii şi ne ajungea. Anul acesta, din motiv că s-a scumpit, am planificat 189 de mii. Din ianuarie şi până acum am cheltuit 100 de mii. Statul nu ne-a ajutat cu nimic, ne-am descurcat cu puterile noastre, din bugetul propriu.”

Aşa că raţionalizarea consumului e regulă de aur în instituţie.

NADEJDA DOBÎNDĂ, director, gimnaziul Ion Creangă, Zărneşti, Cahul: „Noi suntem foarte economi, suntem gospodari. Sâmbăta, duminica, dacă e soare şi e cald şi e sub zero, nu are rost să lucreze cazangeria, noi deconectăm.”

La Liceul "Ion Creangă" din Cahul, una dintre cele mai moderne școli din raion, se făceau economii la factura la încălzire. Nu și după majorările de pret.

RODICA CARAJA, director, Liceul Ion Creangă, Cahul: „Anul acesta, cu toată economia şi cu toată gestionarea eficientă a încălzirii, nu vreau să zic că facem economie pe seama copiilor, dar avem grijă să nu cheltuim aiurea gaze, ne-am descurcat pe zero, fără a ne rămâne anumite economii pentru alte cheltuieli.

Nu avem alte surse alternative de încălzire, momentan suntem doar la cazangeria pe gaz, vedem cum ne descurcăm anul viitor.”

În 2022, din bugetul de stat au fost alocați școlilor din Cahul peste 3,65 de milioane lei pentru plata facturilor la întreţinere.

O eventuală criză a gazelor a mobilizat și directorii de școli din raionul Soroca. Clădirea gimnaziului din Voloviţa era încălzită până acum cu gaze. Pentru că nu-şi doresc cursuri on-line, administraţia mizează pe un sistem alternativ de încălzire.

SVETLANA RAHIMOVA, director, Gimnaziul Voloviţa, Soroca: „Instituţia noastră, în afară de cele 3 cazane pe bază de gaze naturale, mai dispune de două cazane pe lemne şi cărbune, în caz de necesitate, pot fi puse în funcţiune. Rămâne să vedem cât de funcţionale sunt, că nu au lucrat de 15 ani.”

După ce au trecut printr-o iarnă cu cheltuieli mari şi neaşteptate la încălzire, administraţia gimnaziului din Şolcani, Soroca, s-a pregătit din timp pentru următorul sezon rece.

ZINAIDA CHIORESCU, director, Gimnaziul Şolcani, Soroca: „Am cumpărat 20 de metri ster de lemn cu 650 de lei metro cub. Bugetul instituţiei nu ne-a permis să cumpărăm şi cărbune pentru perioada rece a anului, deaceea direcţia de învăţământ ne-a alocat suma de 127 de mii de lei, din care am cumpărat 13 tone de cărbune.”

Școala este încălzită cu lemne şi cărbune iar o eventuală criză a gazelor nu va avea mare impact.

Totuşi, clădirea este veche, neeficientă energetic, iar cheltuielile sunt mari, double față de anul trecut.

În raionul Soroca sunt 21 de instituţii de învăţământ care folosesc sisteme  de încălzire pe gaze naturale.

SILVIA ŞILOVA, director, Liceul A. Puşkin, Soroca: „În cazul în care nu va fi posibilă încălzirea edificiului, atunci printr-o hătărâre vedem ce varinată alegem ca să nu oprim instruirea.”

ANGELA MUŞENCO, şef, Direcţia de Învăţământ, Soroca: „De la 15 octombrie până la 31 decembrie, perioada sezonului rece, pentru toate instituţiile este necesar 200 mii de metri cubi de gaze. În bugetul instituţiei avem 2 mil 700 de mii lei. Vom vedea cum o să fie preţul de piaţă la gaze şi o să încercăm să asigurăm fucţionarea instituţiilor.”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat un plan de acțiuni pentru prevenirea și diminuarea crizei energetice, în cazul în care Gazprom va limita livrările de gaze.

Printre acestea sunt - sistarea iluminatului stradal, după ora 23, organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line - zece zile pe lună sau reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării