main logo
862

ANSP: Tulpina Omicron rămâne a fi dominantă pe teritoriul R. Moldova

Tulpina Omicron rămâne a fi dominantă pe teritoriul Republicii Moldova în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

ANSP: Tulpina Omicron rămâne a fi dominantă pe teritoriul R. MoldovaFoto: ansp.md

Potrivit ANSP, laboratorul virusologic continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație ale virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral, transmite Știri.md.

Astfel, în urma analizei rezultatelor ultimei secvențieri, în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a subliniilor ce aparțin variantei Omicron, confirmate și în cazul procedurilor anterioare. 

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (municipiul Chișinău, raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.

Agenția menționează că rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

ANSP recomandă cetățenilor să se vaccineze, menționând că asta este unica metodă eficientă de a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

În context, reamintim că în România au fost confirmate primele cazuri de infectare cu noua variantă de Omicron - Kraken. Medicii spun că este una dintre cele mai agresive și contagioase forme ale virusului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării