main logo
805

Tauber o acuză pe Sandu de plagiere: Ei nu sunt în stare de idei bune

Deputatul fracțiunii "Șor", Marina Tauber, acuză președintele Maia Sandu de plagiere privind legea care prevede facilități fiscale și vamale pentru moldovenii care revin cu traiul în Republica Moldova.

Tauber o acuză pe Sandu de plagiere: Ei nu sunt în stare de idei buneFoto: știri.md

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marina Tauber susține că o astfel de inițiativă a fost propusă de deputații "Șor" în aprilie 2020, transmite Știri.md.

"Maia Sandu și oastea ei de plagiatori și-au adus aminte de diasporă și se laudă că, timp de un an de când au pus mâna pe putere, au votat o singură lege pentru moldovenii din afară. O lege, dar și aceea plagiată, în mare parte, de la un proiect al Partidului "Șor", propus încă în aprilie 2020. Proiectul nostru prevedea un șir mai mare de facilități pentru cetățenii din diasporă, inclusiv ceea ce propune președintele Maia Sandu în inițiativa sa. 

Mai exact, documentul prevedea scutirea de taxe vamale pentru bunurile personale ale cetățenilor noștri, care revin de peste hotare, inclusiv mașini. Mai mult, proiectul propus de formațiunea lui Ilan Șor reprezintă o extindere la nivel național a unui program care se desfășoară de câțiva ani la Orhei, datorită căruia, sute de persoane au revenit definitiv acasă și s-au reintegrat în viața social-economică a țării. 

Au plagiat-o, Dumnezeu cu ei. Noi știm că nu sunt în stare să vină cu idei bune. N-au ei capacitatea asta. Sperăm că vor beneficia de ea cât mai mulți oameni. Alta e problema, prieteni, deocamdată nu știm când se va întâmpla acest lucru. 

Și asta pentru că Maia Sandu s-a lăudat cu această lege „votată la inițiativa ei în Parlament”, însă, atenție, încă nu a promulgat-o. Ce așteaptă Maia Sandu? Asta e întrebarea.

Dacă tot e atât de bună „legea Maiei Sandu”, de ce nu o promulgă? Pentru că fără a fi promulgată, legea este nulă, iar diaspora nu poate beneficia de ea. 

Poate Maia Sandu știe că vara vin foarte mulți moldoveni acasă, în vacanță. Unii vin cu mașini, alții cu alte bunuri. Și de ce să le oferi facilități fiscale diasporei acum, când poți să-i mai scurgi câteva luni de bani, până când va scădea fluxul de intrări în țară. După asta, cu surle și trâmbițe, Maia Sandu va anunța că a promulgat legea. Un scenariu foarte probabil, care se înscrie perfect în tactica lor de a tâmpi și minți lumea.

Vă prezentăm, stimați cetățeni din diasporă, proiectul de lege elaborat de fracțiunea parlamentară a Partidului "Șor". Analizând, o să vă puteți convinge singuri care dintre proiecte este mai reușit. Împreună, trebuie să o convingem pe Maia Sandu să ia în considerare proiectul nostru de lege, care va contribui mai mult la revenirea dumneavoastră în țară. Vă așteptăm acasă!

Proiectul de lege elaborat de deputații Partidului "Șor" poate fi găsit AICI. P.S. Acest mesaj a fost transmis prin intermediul avocaților care mă reprezintă", se arată în postare.

Menționăm că inițiativa legislativă a președintelui țării, Maia Sandu, potrivit căreia cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară, a fost susținută de Parlament, în cea de-a doua lectură, în ședința din 29 iulie.

Potrivit proiectului de lege, cetățenii Republicii Moldova care au locuit peste hotare cel puțin trei ani vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilități fiscale, bunuri personale - obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente și câte un automobil de familie. 

Cetățenii vor trebui să respecte anumite condiții. De exemplu, termenul de exploatare a mijlocului de transport nu trebuie să depășească nouă ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400.000 de lei.  

Totodată, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani. 

Alte condiții: să nu prezinte defecte și/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră; să nu fie destinată activității comerciale sau de producție și să întrunească condițiile prescrise în proiect privind capacitatea cilindrică a motorului.

Știri.md amintește că la data de 23 iulie, Marinei Tauber i-au fost înaintate învinuirile în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor.

Simpatizanți ai Partidului Politic "Șor", însoțiți de membri și deputați, au venit în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana pentru a protesta împotriva reținerii deputatei Marina Tauber.

Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore, fiind bănuită de falsificarea raportului financiar al partidului și finanțarea acestuia de către grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării