main logo
1037

Șeful MAEIE cere retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, a cerut din nou retragerea "completă şi necondiţionată" a trupelor ruse din Moldova. El a spus acest lucru de la tribuna celei de-a 29-a reuniuni anuale a Consiliului ministerial al OSCE, care are loc la Lodz (Polonia).

Șeful MAEIE cere retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse

Potrivit acestuia, conflictul transnistrean "rămâne o sursă de instabilitate", iar prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Moldovei încalcă statutul de neutralitate şi suveranitate al republicii, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Popescu a abordat problema depozitelor de muniţii de la Cobasna, care "reprezintă o ameninţare la adresa Republicii Moldova şi a întregii regiuni" şi, prin urmare, muniţia "trebuie evacuată sau casată pe baza unor proceduri internaţionale transparente".

"Din cauza războiului, negocierile în formatul "5+2" au fost suspendate. Dar dialogul nostru cu Tiraspolul continuă. Intenţionăm să menţinem pacea în toată ţara, să evităm tensiunile politice şi să găsim soluţii la problemele acute. Rămânem îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană şi solicităm autorităţilor de la Tiraspol să respecte normele internaţionale. Ne propunem să rezolvăm conflictul exclusiv pe căi paşnice, prin dialog bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor recunoscute pe plan internaţional, cu garanţia menţinerii funcţionalităţii şi aderării la UE a ţării reintegrate", a spus Popescu.

El a adăugat că actuala reuniune a Consiliului de miniştri este diferită de cele precedente, întrucât războiul purtat de Rusia în Ucraina ameninţă pacea şi securitatea Europei. Popescu a reiterat că Moldova rămâne solidară cu Ucraina, care "luptă pentru libertatea ei".

"Moldova suferă serios din cauza acestui război. Consecinţele umanitare, economice şi energetice ale războiului afectează fiecare cetăţean", a spus el.

Ministrul a amintit cum, în trecutul recent, rachetele ruseşti au încălcat spaţiul aerian al Republicii Moldova, iar din cauza bombardării infrastructurii energetice ucrainene s-au produs întreruperi de curent în republică.

"În pofida acestor provocări, rămânem angajaţi pe calea către UE. Moldova a fost, este şi va face parte din lumea liberă. Anul acesta am primit statutul de candidat la UE, ne reformăm justiţia şi luptăm împotriva corupţiei, investim în surse regenerabile de energie, modernizăm economia", a spus Popescu, mulţumindu-le partenerilor pentru sprijinul acordat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării