main logo
2277

Radu Marian: Kremlinul ar fi încercat să discute subiectul federalizării Republicii Moldova

Kremlinul ar fi încercat anul trecut să discute subiectul federalizării Republicii Moldova, dar şi limitarea progresului pe calea europeană a ţării noastre, în contextul negocierilor pentru prelungirea contractului cu "Gazprom". Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Comisiei economie a Parlamentului, deputatul PAS Radu Marian, la emisiunea "В центре внимания" de la Publika TV.

Radu Marian: Kremlinul ar fi discutat federalizarea Republicii Moldova

Potrivit lui, şi în acest an ar fi avut loc încercările în acest sens, însă Chişinău de fiecare dată a respins aceste tentative. De asemenea, parlamentarul susţine că aceasta iarnă va fi una decisivă pentru independenţa energetică a Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"Eu cred că aceasta iarnă este ultima în care noi o să fim dependenţi total energetic. Trebuie să fim solidari, acum se joacă independenţa noastră energetică şi politică faţă de Rusia acum, în aceasta iarnă", a spus deputatul PAS.

În cadrul emisiunii, deputatul PAS a explicat de ce nu putea fi negociat un preţ mai bun cu "Gazprom", aşa cum insistă opoziţia.

"Anul trecut, când au fost iniţiate negocieri privind gazele naturale, s-a încercat de partea cealaltă de la Kremlin să se introducă nişte subiecte politice care ţin de limitarea progresului nostru pe tot ce înseamnă Acordul de Liber Schimb cu UE, subiectul transnistrean, - La subiectul transnistrean - ce a cerut Moscova? - Discuţia merge spre federalizare. Nu s-a acceptat din start, deci nu s-a acceptat. Când spune domnul Spînu că nu s-a discutat, pentru că nu am acceptat aşa ceva, dar au fost încercări", a menționat Radu Marian.

Parlamentarul a mai spus că în prezent autorităţile examinează posibilitate adresării în judecată în legătură cu încălcarea contractului de către "Gazprom". Asta în contextul în care în noiembrie concernul rus a redus livrările de gaz în ţara noastră cu 50%, fără nicio explicaţie.

"S-a încercat chiar şi după semnarea contractului, s-a dat de înţeles că trebuie să rezolvaţi probleme politice cu Kremlinul", a spus Radu Marian.

Amintim că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat recent că Moscova califică problema livrărilor de gaze către Moldova drept un subiect exclusiv comercial și a respins afirmațiile făcute la Chișinău conform cărora combustibilul albastru este folosit ca instrument de presiune politică.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării