main logo
574

Platforma DA, către Serebrian: Să ceară Tiraspolului să renunțe la șantajul energetic

Platforma DA solicită ca la întâlnirea programată pentru astăzi, 2 decembrie, între vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, reprezentanții Guvernului să ceară regimului de la Tiraspol să renunțe la șantajul energetic, iar din volumul de gaze care vin de la Gazprom să fie oferită cantitatea necesară pentru producerea energiei electrice pentru malul drept.

Platforma DA, către Serebrian: Să ceară să renunțe la șantajul energetic

„În contextul în care Tiraspolul nu achită volumele de gaz, iar costurile de producție a energiei electrice au rămas aceleași, prețul acestei energii nu trebuie să-l depășească pe cel din primăvara acestui an, de 52$/MWh. Totodată, pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale pot fi folosite rezerve de gaze, suficiente în regim de economie pentru trei luni, ceea ce ar micșora și tariful intern aproximativ cu 20%. Platforma DA încă o dată atrage atenția că, în prezent, tarifele la gaz și energia electrică pe malul stâng al Nistrului sunt de zeci de ori mai mici decât pe partea dreaptă, iar ultima scumpire a curentului electric riscă să falimenteze industria națională”, spune fracțiunea, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Totodată, Platforma DA solicită ca, în cazul în care oferta Guvernului nu va fi acceptată, conducerea separatistă să fie informată că volumele de gaz oferite malului stâng se vor reduce și mai mult și va fi acoperit doar necesarul pentru încălzire.

„În același timp, Guvernul trebuie să informeze și să recurgă la anularea tuturor facilităților oferite regimului separatist: impozitarea cu TVA și accize a tuturor mărfurilor, care sunt importate în Transnistria, suspendarea aplicării Acordului de Liber Schimb Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru exportul mărfurilor din Transnistria în țările UE, anularea deciziei CSE prin care se permite deschiderea conturilor în valută în băncile moldovenești pentru companiile și oligarhii din Transnistria”, mai afirmă fracțiunea.

Astăzi, 2 decembrie, la Chișinău ar urma să aibă loc o întâlnire între vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării