main logo
1041

O nouă rundă de audieri pentru poziția de membru al CSM . Cine sunt candidații

Șase candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul judecătorilor, au fost audiați de Comisia Pre-Vetting, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2022.

O nouă rundă de audieri pentru a fi membru al CSM . Cine sunt candidații

Este vorba despre Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție, Stanislav Sorbalo de la Judecătoria Bălți, Vasile Șchiopu – Judecătoria Ungheni, Sergiu Caraman – Judecătoria Criuleni, Nicolae Șova – Judecătoria Chișinău, sediul Central și Ecaterina Buzu – Judecătoria Orhei, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Audierile au vizat integritatea financiară și etică a candidaților judecători reieșind din informațiile obținute de Comisie din surse publice și private, dar și comunicarea anterioară, în scris, cu aceștia.

În particular, au fost abordate aspecte legate de originea unor mijloace bănești depuse pe conturile bancare ale candidaților și membrilor familiilor acestora, donații și împrumuturi din partea persoanelor terțe, dar și circumstanțele în care unii magistrați din cei audiați au achiziționat locuințe la prețuri preferențiale, în cadrul programelor de îmbunătățire a condițiilor de trai pentru judecători.

Întrebările Comisiei s-au referit și la proprietățile și conturile nereflectate în decalarațiile de avere și interese, precum și la procurarea de bunuri imobile și mobile la preț inferior celui de piață.

Întregul proces a fost documentat video și audio, cu excepția deliberărilor, care s-au desfășurat cu ușile închise, iar înregistrările sunt disponibile în limbile română și engleză pe site-ul Comisiei www.vetting.md și pe canalul de Youtube.

Comisia Pre-Vetting urmează să emită decizii motivate de promovare sau nepromovare a evaluării în privința fiecărui candidat în partea în cel mult o lună.

Până în acest moment, 15 candidați la funcții în CSM, din cei 23 rămași în concurs, au fost audiați public de Comisie, iar trei dintre ei au promovat evaluarea.

Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022.

La începutul lunii iulie, Comisia pre-vetting a început procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării