main logo
1857

Neutralitatea va proteja Moldova de agresiune? Ce spun cetățenii

Părerile cetăţenilor cu privire la faptul dacă statutul de neutralitate va proteja Moldova de agresiunea militară sunt împărţite.

Neutralitatea va proteja Moldova de agresiune? Ce spun cetățeniiFoto: știri.md

Potrivit Infotag, acest lucru rezultă din datele Barometrului opiniei publice, prezentate joi, transmite Știri.md.

Astfel, 44,8% dintre respondenţi consideră că statutul de neutralitate al Republicii Moldova o poate proteja de agresiunea militară, în timp ce 41,1% - că nu o va face.

Restul au spus că le este greu să dea un răspuns.

Directorul Institutului de politici publice (care a comandat sondajul), Arcadie Barbăroşie, a explicat că "agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat că statutul de neutralitate nu înseamnă nimic, dacă nu are sprijinul marilor puteri".

"În acest context, autorităţile ar trebui să acorde mult mai multă atenţie problemei consolidării apărării ţării. Înţeleg că nu vom putea rezista mult timp unui atac al Rusiei. Dar trebuie să avem puterea de a rezista cel puţin 3-4 zile", crede expertul.

Dacă duminică viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la NATO, atunci 22,4% ar vota "pentru", 54,5% - "împotrivă", 23,1% au spus că le este greu să răspundă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la UE: 50,9% ar vota "pentru", 30,2% - "împotrivă".

Conform datelor Barometrului din iunie 2021, acest raport a fost de 65,1% la 25,7%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea Republicii Moldova cu România: 35% ar vota "pentru", 47,4% - "împotrivă", 17,6% - le-a fost greu să răspundă.

Barbăroşie a menţionat că numărul susţinătorilor unirii este în continuă creştere.

Astfel, conform Barometrului din aprilie 2016, existau 17% de asemenea susţinători, în aprilie 2017 - 23%, în luna mai 2018 - 24%, în octombrie 2020 - 33,4%.

Iar numărul adversarilor unirii este în scădere: de la 66% (în aprilie 2016) la 47,4% conform sondajului actual.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina: 38,3% consideră că acesta este o agresiune neprovocată a Rusiei, 17,1% - că în acest fel Rusia protejează republicile populare din Donbas de Ucraina, 15,1% - consideră că este o operaţiune rusă de eliberare a Ucrainei de nazism.

Alte 26,5% au spus că le este greu să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 octombrie - 10 noiembrie, cu participarea a 1132 de persoane. Marja de eroare este de 3%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării