main logo
2363

Miliardar rus, originar din Moldova, nu scapă de procesul de la Londra

Înalta Curte de la Londra a decis, pe 27 ianuarie, că procesul împotriva omului de afaceri rus Boris Mints și a fiilor săi Dmitri, Alexander și Igor, pentru plata unor despăgubiri de 850 de milioane de dolari, pretinse de autoritățile ruse, nu poate fi suspendat din cauza regimului de sancțiuni din Marea Britanie, relatează Reuters.

Miliardar rus, originar din Moldova, nu scapă de procesul de la Londra

La mijlocul lunii decembrie 2022, avocații lui Boris Mints au încercat să blocheze procesul, argumentând că băncile controlate acum de Banca Centrală a Rusiei, Otkritie și Trust, dintre care una este sub sancțiuni, nu pot pretinde daune, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Aceste fonduri pot fi trimise direct guvernului rus, a explicat omul de afaceri, respectiv cad sub incidența sancțiunilor. La o audiere din decembrie 2022, judecătorului Sara Cockerill i s-a spus de către avocați familiei Mints că orice bani recuperați ar putea fi folosiți pentru „finanțarea indirectă a războiului din Ucraina”.

Cu toate acestea, vineri, 27 ianuarie, judecătoarea Sara Cockerill a respins petiția lui Boris Mints. Instanța britanică a oferit familiei omului de afaceri, precum și băncilor rusești, posibilitatea de a contesta decizia ei.

„Acesta este în mod clar un caz cu implicații mult mai largi”, a spus judecătoarea Sara Cockerill.

Moțiunea lui Boris Mints de suspendare a cauzei în instanță (moțiunea va fi acum examinată de Curtea de Apel) este primul caz de „revizuire juridică a regimului britanic de sancțiuni împotriva Rusiei”, scrie Reuters.

Trust Bank, precum și banca Otkritie, care se află sub sancțiuni britanice (ambele sunt deținute în prezent de Banca Centrală Rusă), au obținut în 2019 înghețarea activelor lui Boris Mints și ale fiilor săi în Marea Britanie.

Înainte de plecarea sa în străinătate în 2018, Boris Mints, unul dintre fondatorii FC Otkritie, a deținut grupul O1, care a combinat active imobiliare (O1 Properties), care includeau mai mult de o duzină de centre de afaceri din Moscova, precum și mai multe fonduri nestatale de pensii de stat, care la rândul lor au fost comasate într-un grup financiar.

Omul de afaceri a părăsit Rusia pe fondul unei dispute cu privire la o datorie de 25 de miliarde de ruble, a Grupului O1 (cu sediul în Cipru) față de Moscow Credit Bank (MCB).

Originar din Râbnița, Republica Moldova, Boris Mints, a fost adjunctul lui Anatatoli Chiubais, la începutul anilor 90 ai secolului XX. A deținut mai multe afaceri în domeniul financiar și imobiliar în Rusia, iar ulterior s-a extins în mai multe state, inclusiv în România.

Forbes estima, în 2018, averea lui Mints la 1,35 miliarde de dolari. El a plătit aproape un milion de dolari pentru cetățenia Maltei. La începutul anului 2018, alături de alți oligarhi ruși, Mints a ajuns în lista persoanelor aflate sub sancțiunile SUA, ca urmare a ocupării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării