main logo
494

La Chișinău au avut loc consultări UE-Moldova. Ce subiecte s-au discutat

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a șasea rundă de consultări în domeniul de securitate și apărare, în conformitate cu prevederile Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

La Chișinău au avut loc consultări UE-Moldova. Ce subiecte s-au discutat

Consolidarea dialogului și a cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe dimensiunea de securitate și apărare, inclusiv participarea experților moldoveni la misiunile și operațiunile UE de gestionare a crizelor, precum și provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova – au constituit subiectele principale ale agendei discuțiilor în cadrul consultărilor, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Consultările au fost co-prezidate de către secretarul de stat Vladimir Cuc și directorul pentru politică de securitate și apărare din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Joanneke Balfoort, informează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Salutăm că, în ciuda diferitelor crize care se suprapun, mențineți un angajament ferm față de reformele care sunt vitale pentru procesul de integrare în UE și sunt la fel de importante pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.

Notăm adoptarea, în luna iunie, a asistenței de 40 de milioane de euro pentru Forțele Armate naționale, adițional la decizia anterioară de alocate a 7 milioane de euro adoptată în 2021 și așteptăm cu nerăbdare implementarea ambelor programe de asistență. Astfel, intenționăm să propunem pe baza acestor exemple, un nou sprijin substanțial de asistență pentru anul 2023 în cadrul programului Facilității Europene pentru Pace”, a declarat șefa Direcției de politică de securitate și apărare, Joanneke Balfoort.

„Lucrăm la implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și acordarea statutului de țară candidată la UE amplifică cooperarea noastră în materie de securitate și apărare.

Aceste consultări subliniază importanța din ce în ce mai mare a dialogului nostru și semnalează un grad mai mare al deschiderii în interacțiunea noastră, inclusiv creșterea contactelor directe între instituții”, a spus secretarul de stat Vladimir Cuc.

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din regiune.

Agravarea crizei energetice și implicațiile sale profunde, provocările de securitatea internă și de gestionare a frontierelor, precum și creșterea riscurilor hibride au fost evidențiate ca principalele preocupări existente.

Cooperarea practică în domeniul securității a fost principalul subiect de discuție și a oferit ocazia de a face schimb de opinii asupra evoluțiilor în domeniu, precum și de a analiza modalităților de aprofundare a cooperării în domeniul securității cibernetice, a comunicării strategice și a combaterii dezinformării, precum și cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor și operațiunile UE în cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare, inclusiv și sprijinirea sectorului de apărare al Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării