main logo
656

La Bălți a fost lansat programul informativ Moldova este Europeană. Ce presupune acesta

Piaţa unică de desfacere, trai la standarde ridicate şi o monedă europeană comună- de toate acestea se bucură oricare cetățean al Uniunii Europene. Deși UE oferă mai multe oportunități de dezvoltare cetățenilor Republicii Moldova, mulți nu cunosc despre acestea.

La Bălți s-a lansat programul Moldova este Europeană. Ce presupune

Din acest motiv, la Bălți a fost lansat programul „Moldova este Europeană”, care are scopul de a informa cetățenii despre posibilitățile pe care ni le oferă UE, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

ADRIAN LUPUȘOR, director „Expert-Grup”, „Astăzi lansăm o campanie de informare a societății despre procesul integraționist european, despre relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, vom discuta, practic facem lansare de campanie aici la Bălți, iar scopul campaniei este să informeze opinia publică, societatea.”

MARINA SOLOVIOVA, director de program, Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”, „În prezent Uniunea Europeană reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova, fiindcă ponderea exporturilor noastre în UE este de 59%. Acest export crește foarte mult, am avut o creștere excepțională de 51% în primele 9 luni ale anului.”

RODICA FRECĂUȚANU, director executiv, Asociația Obștească „Caroma Nord”, „La inițiativa platformei am hotărât că această temă este mai puțin discutată să spune așa, de către societatea civilă din mun. Bălți, chiar dacă sunt în prezent mai multe programe invetiționale și am avut acest suport din partea platformei.”

Unii studenți de la Universitatea din Bălți au gustat deja din posibilitățile pe care le oferă UE pentru Republica Moldova. Aceștia au studiat într-o țară europeană, grație proiectului Erasmus, iar acum s-au întros acasă și își doresc să implementeze mai multe practici de acolo și la noi,

IVAN COJOCARI, student USARB, „Erasmus plus, care oferă posibilitate studenților din Republica Moldova să cutreiere țările europene așa să spunem și să preia careva standarde, adică ceea ce ține de moral.”

EUGEN CĂLĂRAȘI, student USARB, „Este o programă foarte bună, care mi-a oferit șansa de a cunoaște cultura europeană, mai ales cu cea spaniolă. Învățământul foarte mult și radical se deosebește de al nostru, acolo ei sunt obișnuiți să lucreze în grup.”

Amintim că pe 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia Consiliului European a fost aprobată în unanimitate.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării