main logo
646

Guțu: Republica Moldova și România au tot dreptul să-și decidă soarta

"Republica Moldova și România, ca două state subiecți de drept internațional, au tot dreptul să-și decidă soarta, pe cale pașnică să se unească".

Guțu: Republica Moldova și România au tot dreptul să-și decidă soartaFoto: Ana Guțu/Facebook

Declarațiile au fost făcute de fostul deputat Ana Guțu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi", transmite Știri.md.

Fostul parlamentar s-a referit și la contextul internațional, menționând că este foarte anevoios din cauza războiului, a multiplelor crize, precum și existenței riscului unei penurii alimentare.

"Nu mi-am închipuit că la început de secolul XXI putem să ne întoarcem în epoca de piatră și cineva să se simtă mai tare, să-și revendice niște teritorii sau niște drepturi care nu-i aparțin. 

Noi, românii, ne dorim foarte mult ca acest război să se termine, în primul rând, cu victoria Ucrainei și să putem reface în pace realitățile noastre infrastructurale, sociale, economice, fiindcă și Republica Moldova, și România sunt afectate de acest război, dar există o diferență. România este stat membru NATO și UE, pe când Republica Moldova este un stat în derivă identitară, cu un conflict înghețat dincolo de Nistru. 

Diferența este foarte mare între statutul și perspectivele de dezvoltare ale românilor din România și ale cetățenilor din Republica Moldova. Nu fiecare se identifică drept român, avem și minorități naționale care, din păcate, mereu au jucat carta Estului, carta Rusie și n-au ezitat să se pronunțe împotriva parcursului nostru european și, cu atât mai mult, apropierii noastre de România. Ne este greu, dar noi nu trebuie să abandonăm această speranță", a declarat Guțu.

În contextul Zilei Naționale a României care a fost celebrată ieri, 1 decembrie, fostul deputat a menționat că Moldova și România au tot dreptul să-și decidă soarta, inclusiv și cu privire la Unire.

"Noi astăzi putem să ne imaginăm că în virtutea dreptului internațional, a acordurilor internaționale, și voi face referință la actele finale de la Helsinki din 1975, articolul 1 și 2, care vorbește de calea pașnică de modificare a frontierelor, Republica Moldova și România, ca două state subiecți de drept internațional, au tot dreptul să-și decidă soarta, pe cale pașnică să se unească, România în teritoriile actuale, iar noi în cele pe care le controlăm. E foarte clar că noi nu controlăm stânga Nistrului, nu există regim constituțional al Republicii Moldova dincolo de Nistru", a adăugat aceasta.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării