Expert de politică externă: Moldova trebuie să-și consolideze apărarea
R. Moldova trebuie să-și consolideze apărarea, spune Costin Ciobanu, expert de politică externă de la București.

În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, el a menționat: „R. Moldova în următorii ani va trebui să aibă o dezbatere despre cum își poate asigura securitatea mai mult, e vechea dezbatere despre neutralitate, evident trebuie să existe și spațiul, contextul pentru a avea această dezbatere la nivel de societate, însă securitatea devine o temă din ce în ce mai importantă atât pentru R. Moldova, pentru România, cât și pentru această regiune în contextul unei Rusii care pare determinată să continue acest război și această agresiune ilegală pe termen lung”, transmite Știri.md.
Costin Ciobanu, expert de politică externă de la București: „Într-adevăr sunt lucruri care pot fi făcute mult mai bine, știm cu toții cât de puțin s-a investit în R. Moldova în această zonă de apărare, dar cred că prioritatea în acest moment, dincolo de agresiunea militară directă care este foarte puțin probabilă la acest moment, prioritatea este concentrarea pe aceste riscuri hibride, pe aceste tehnici de război hibrid care sunt utilizate în R. Moldova, folosindu-se diferite vulnerabilități, fie că vorbim de criza energetică și nivelul scăzut de trai, fie că vorbim de tentative ale diverșilor oligarhi de a destabiliza democratic R. Moldova sau tentative de a exploata anumite clivaje care există la nivelul populației R. Moldova, știm cu toții există o anumită permeabilitate pentru propaganda rusă, în special, în rândul unei pături din populația R. Moldova”.
Doina Gherman, președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, deputat PAS: „Îngrijorările sunt argumentate și de aceea vom fi vigilenți și vom continua să consolidăm agenda de apărare a țării, inclusiv prin dublarea bugetului pe care noi anul acesta l-am votat. În premieră, R. Moldova și-a dublat bugetul pentru apărare. Este nevoie de un plan de asigurare a tuturor celor care sunt implicați în procesele democratice, de dezvoltare a R. Moldova. Trăim cu adevărat un moment de cotitură pentru țara noastră, tentativele de destabilizare sunt vădit concertate pentru a deturna parcursul nostru european. Federația Rusă nu ne dorește acolo în marea familie europeană, Rusia încearcă să facă tot posibilul pentru a opri această cale, dar noi suntem determinați, solidari. Am auzit astăzi cuvintele-cheie solidaritate, coeziune, unitate, pace – astea sunt acele subiecte care ne unesc pe toți, fie că suntem în R. Moldova sau Ucraina, sau în UE”.
Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE): „Misiunea civilă a UE care urmează să activeze în R. Moldova va avea o sarcină să sprijine R. Moldova în consolidarea rezilienței de securitate și, în mare parte, portofoliul de sprijin se va redirecționa pe întărirea rezilienței pentru ca R. Moldova să facă față amenințărilor de ordin hibrid. În același timp misiunea va fi implicată activ în realizarea reformei sectorului de securitate și va oferi consiliere instituțiilor naționale în domeniul securității, ordine publică, apărare pentru ca să-și întărească și expertiza, și experiența, dar și să crească eficiența acestor instituții. Această misiune vine la un moment potrivit, având în vedere că R. Moldova este în etapa de a-și revizui strategia națională de securitate și, în acest sens, evident că această misiune de consiliere va putea să sprijine R. Moldova în definitivarea acestei strategii. Un alt rol al acestei misiuni este de a crea condiții pentru ca tot sprijinul oferit de UE, dar și NATO pe dimensiunea de securitate și apărare să fie canalizat mult mai eficient. Anul trecut, într-adevăr UE a dublat bugetul de apărare al R. Moldova prin facilitatea pentru pace, în următorii ani R. Moldova va continua să obțină acest sprijin al UE și evident că misiunea va avea un rol important pentru ca să lucreze cu autoritățile naționale responsabile în așa fel încât acest sprijin care vine din partea UE să fie cât mai eficient, cât mai mult să ajute la întărirea rezilienței”.