main logo
2173

Dodon se așteaptă la o condamnare: PAS și Sandu vor să mă închidă

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon este de două luni și jumătate în arest la domiciliu. El spune că inițial i-a fost dificil să se acomodeze, dar acum s-a obișnuit.

Dodon se așteaptă la o condamnare: PAS și Sandu vor să mă închidăColaj: știri.md

„De lucru am mereu. Fac gimnastică, apoi ajut soția să pregătească micul dejun, mai ales că acum toți trei feciori sunt acasă.

După fac ore de engleză, apoi 3 ore de sport. Și cărți”, a povestit Igor Dodon într-un interviu pentru un portal rus, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Fostul șef de stat a reiterat că dosarul său „este o comandă politică” menită să distragă atenția publică de la sărăcia în care au ajuns cetățenii din cauza actualei guvernări.

„După ce PAS a luat întreaga putere în stat și a înțeles că nu pot face față problemelor, acest lucru era evident cu mult înainte de a începe situația din Ucraina, iată pentru ca să poată rămâne la putere ei au decis să „lichideze” oponenții politici.

Ultimul an ei tot îmi transmiteau mesaje de genul „Igor Nicolaevici, poate totuși plecați?”. Așteptau ca eu să fug, să poate după asta spune că iată, fugar, are de ce. Eu nu am plecat și nici nu am de gând să plec. Aici e casa și țara mea și nu am vreun motiv să plec”, a declarat Dodon.

Politicianul se așteaptă totuși că „actuala guvernare va pune presiune ca instanța să-i dicteze o sentință de condamnare”.

„Ei foarte mult își doresc acest lucru, dar nu e nimic rău în a visa… problema e că nu există temei ca eu să fiu tras la răspundere. Zilele ce urmează, vor să transmită dosarul Energocom în judecată. Este o situație din 2008. Ei au înțeles că s-au împotmolit și nu au nimic, iată că au scos această cauză veche de 14 ani, în care sunt vizat doar eu.

Asta în condițiile în care ministerul pe care eu îl conduceam atunci doar a coordonat niște aspecte juridice, în conformitate cu legea, dar nu am semnat vreun contract.

Toți au rămas deoparte și doar ceea ce mă vizează este expediat în judecată - vor doar să aibă ce raporta șefilor. Sunt nervoși, așteptau că eu să fiu dărâmat, dar eu voi rezista și ei trebuiau demult să înțeleagă acest lucru”, a mai spus Dodon.

Totodată, fostul lider al socialiștilor crede că situația în țară se va înrăutăți, iar la sfârșitul toamnei cetățenii, diperați, vor ieși masiv la proteste împotriva guvernării PAS.

„Dacă situația nu se va îmbunătăți, poporul va izbucni. Când vor vedea facturile pe încălzire, când nu vor avea cu ce-și hrăni copiii, oamenii vor ieși la protest, fără ca să-i mai cheme cineva.

Din păcate, acest lucru devine inevitabil, chiar dacă eu am sperat că această guvernare va prinde la minte și va începe să facă măcar ceva bun pentru cetățeni.

Oamenii pur și simplu au să-i prindă pe stradă și au să-i întrebe de toate câte au făcut”, a mai spus Dodon.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Ulterior, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon, iar pe cumnatul acestuia, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost arestat în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat.

„O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.

Președinta Maia Sandu a declarat că a aflat despre perchezițiile la fostul șef de stat Igor Dodon din presă, atunci când s-a trezit, fiind într-o deplasare neoficială la Boston, SUA, chiar de ziua sa de naștere.

„Procuratura Generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv pe parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat luni”, a declarat Sandu, fără să menționeze la ce exact se referă.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării