main logo
1832

Dodon, despre dosarul Energocom: Litvinenco s-a scăpat cu vorba

Fostul președinte, Igor Dodon, a venit cu o reacție după anunțul Procuraturii Generale, care a finalizat urmărirea penală în privința ex-șefului de stat în dosarul denumit generic "Energocom".

Dodon, despre dosarul Energocom: Litvinenco s-a scăpat cu vorbaColaj: știri.md

Dodon susține că se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și va prezenta "aceste probe", precum că ministrul Justiției "controlează direct dosarele penale pe numele său", transmite Știri.md.

"După șezătoarea de ieri a celor din PAS în clădirea Guvernului, la care și-au spus povești reciproc lăudându-se cât de deștepți și buni sunt, acțiune numită de ei „raportul Guvernului la un an de activitate”, au înțeles că laudele n-au dat efect.

De aceasta, regimul de la guvernare face ceea ce îi reușește cel mai bine, asmuță procurorii asupra oponenților politici.

În foarte mare grabă și fără probe, procurorii au adunat un braț de „maculatură" pe un dosar trucat cap-coadă, dar pe care îl trimit în judecată și în care sunt acuzat pentru că am negociat, în 2008, procurarea energiei electrice din Ucraina la un preț mai mic decât achitau consumatorii finali din țările vecine.

Înțelegeți absurditatea unei astfel de acuzații? Stupiditatea învinuirii se evidențiază acum, în condițiile în care moldovenii plătesc pentru resursele energetice, din cauza Guvernării PAS a Maiei Sandu, prețuri exorbitante, care au dus la un salt brusc al nivelului sărăciei în țară.

Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează.

Avertizez că vom fi cu toții martorii unui maraton contracronometru pe acest caz. Și din nou cu justiție televizată, dar fără probe juridice.

Acest „sprint” al justiției capturate de la Chișinău a fost anticipat chiar ieri de Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției s-a scăpat cu vorba, anunțând că este sigur de finalitatea pe dosare, care va veni „cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”.

Nu vom întreba nici retoric de unde un ministru al Justiției cunoaște despre finalitatea și viteza dosarelor penale, dacă nu le controlează direct.

Declarația lui va servi, în viitorul apropiat, drept probă atât pentru CEDO, cât și pentru un dosar penal pentru abuz de putere, intervenție în actul justiției și capturarea statului.

Iar eu voi demonstra și pe acest caz nevinovăția", a conchis Dodon.

"Ca fiecare cetățean, îmi doresc să avem finalitate pe toate investigațiile pornite. Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați la pușcărie, iar averea lor să fie confiscată. Sunt sigur că finalitatea va veni. Cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state", a declarat Sergiu Litvinenco ieri, în cadrul ședinței Guvernului.

Știri.md amintește că Procuratura Generală a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală în dosarul Energocom, iar apărarea este invitată să ia cunoștință de conținut, înainte de a fi expediat în instanța de judecată.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării