main logo
876

Deputat: Visul unirii nu mai e un vis, este o realitate care se întâmplă

"Unirea, visul acela al unirii nu mai e un vis. Este o realitate care se întâmplă în momentul de față", a declarat deputatul român Bogdan Rodeanu.

Deputat: Visul unirii nu mai e un vis, este o realitate care se întâmplăFoto: Project-E.ro

Invitat la emisiunea "Punctul pe AZi", deputatul a declarat că "nu putem spune despre Moldova că nu este țară membră a Uniunii Europene", transmite Știri.md.

"În momentul de față este țară candidată și este într-un plin proces accelerat la aderarea la UE, iar România este primul avocat care stă lângă Moldova și o sprijină pentru acest mecanism. Da, ne dorim o Moldovă care să intre mai rapid în Uniunea Europeană pentru a beneficia de toate facilitățile de care pot beneficia toate statele membre.

Da, în momentul de față sunt declanșate mecanisme financiare evidente care sprijină financiar și dezvoltă proiecte europene pe fonduri nerambursabile în Moldova, discutăm despre o Românie care este foarte solidară cu ce se întâmplă în Moldova și putem să discutăm de sprijinul în zona crizei energetice, despre deblocarea unor surse de bani cu un scop precis, pentru rezolvarea unor probleme ale UE, adică discutăm despre zeci și sute de milioane de euro care, în momentul de față, trebuie să intre în Moldova pentru a dezvolta comunitatea.

Vorbim despre o Românie care a venit în sprijinul Republicii Moldova și a inițiat un dialog în rândul aliaților și în rândul Uniunii Europene pentru a crea un fond de sprijin pentru Republica Moldova. Deci, Moldova nu este singură, nu putem spune despre ea că nu este membru al Uniunii Europene și nu este deloc departe de NATO", a spus Rodeanu.

Totodată, parlamentarul român a vorbit și despre beneficiile aduse României după ce a devenit membru UE.

"Sunt bani pe care România nu putea să-și permită să-i cheltuie pe astfel de proiecte, investiții, dar am primit sprijin ca să ne dezvoltăm, ca să ne ridicăm standardele de viață. Am învățat din acest parcurs. Ceea ce ne dorim să punem pe masă în fața Republicii Moldova nu e neapărat experiența benefică, cât greșelile pe care le-am făcut. Greșeli care nu mai trebuie repetate. De aceea, sprijinim direct măsuri instituționale care într-adevăr să corecteze domeniul justiției, mediul economic, zona de antreprenoriat, educația, sănătatea. Sunt lucruri pe care poate în parcursul nostru le-am lăsat un pic deoparte și ne recunoaștem greșeala, pentru că acea greșeală ne-a întârziat foarte mult", a declarat deputatul.

Vorbind despre conceptul de securitate, Rodeanu a menționat că România este unul dintre pilonii flancului estic al Europei, este un hub strategic.

"Da, pe unii poate îi deranjează foarte mult că pe teritoriul României sunt grupuri NATO, trupe aliate care pot apăra și, sub articolul 5, pot asigura securitatea țărilor membre, dar pe partea cealaltă, NATO nu stă deoparte nici în ceea ce privește Ucraina, nici în ceea ce privește Moldova. NATO este în Moldova și a fost în Moldova, și a lucrat pentru Moldova. Au fost proiecte de zeci de milioane de euro, mai ales proiectul acela prin care s-au eliminat pesticide, insecticide și toate nenorocirile de chimicale care afectau agricultura. Oferim asistență pentru întărirea statului moldovean. Totodată, aceste lucruri se fac în paralel cu mecanismul de aderare", spune acesta.

În continuare, oficialul declară că se lucrează pentru ca Moldova să fie mai aproape de UE cât mai repede, să fie într-o piață comună cu libertatea de mișcare a cetățenilor.

"Am explicat că unirea, visul acela al unirii nu mai e un vis. Este o realitate care se întâmplă în momentul de față. Moldova deja a rezolvat trei puncte din acele zece din punctajul solicitat de Uniunea Europeană în mecanismul de aderare. Moldova face progrese, Moldova are nevoie de un climat politic stabil, de oameni cu inițiativă cum sunt majoritatea parlamentară coerentă, de un președinte ca Maia Sandu ca să ducă mai departe. 

Vedem că sunt forțe cu vădit caracter rus care se opun acestui mecanism. Și în Parlament, și în piață, și în Parlamentul României, lupta este și acolo, și aici. Prin voința noastră putem să facem acest act al aderării și să avem în scurt timp o Moldovă în Uniunea Europeană", a adăugat Bogdan Rodeanu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării