main logo
636

Chicu: Din măsurile propuse de PAS, doar tizicul lipsește

Mai în glumă, mai în serios, dar la iarnă ne-am putea pomeni fără căldură, iar alternativele propuse de Guvern pentru a economisi se pare că nu-i prea bucură atât pe cetățeni, cât și pe politicieni.

Chicu: Din măsurile propuse de PAS, doar tizicul lipseșteFoto: știri.md

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a criticat PAS-ul, în special pe ministrul Andrei Spînu, pentru măsurile înaintate care sunt menite de a economisi resursele energetice pe timp de iarnă, transmite Știri.md.

”"Dominatorii" s-au apucat de pregătit țara de iarnă... Mă uit că din măsurile propuse de PAS, doar...tizicul lipsește.

Nu am crezut vreodată, că la conducerea țării pot ajunge așa analfabeți. Spânu și toată gașca lui coruptă propune moldovenilor să se încălzească cu...rumeguș la iarnă. Mă întreb, dacă înainte de a ieși în fața oamenilor cu asemenea aberații, s-au gândit măcar un pic la distribuția consumului de gaze pe categorii de consumatori, ca să înțeleagă cui i-ar fi destinate aceste măsuri "revoluționare".

Dacă le ajungea mintea să se gândească la acest factor, nu puteau propune "rumeguș", având în structura consumului total de gaze doar 38% consum al gospodăriilor casnice. Ceilalți consumatori, care constituie 62% (CET-uri, agenții economici), pe ce combustibil să funcționeze la iarnă?

Oare Spânu a văzut că în Chișinău ponderea consumului gospodăriilor casnice e și mai mică decât în general pe țară - doar 27%? Cu ce are el de gând să înlocuiască acei circa 440 mln. metri cubi de gaze, consumați de CET-uri și agenții economici din municipiu? Cu lemne și rumeguș? La Bălți, alt centru economic al țării, ponderea gospodăriilor casnice în consum este și mai infimă - 24%. Ce fac acei 76%, care în principiu nu pot activa decât pe gaze?   

"Macon" - întreprindere sistemică pentru ramura construcțiilor din țară, se închide. Cu asemenea abordare, totată economia noastră ajunge "în tizic"... 

Nu mai zic de soarta pădurilor noastre după această iarnă. S-a gândit cineva la asta? 

Maia Sandu, apucați-vă de căutat furnizor de gaze, dacă cel rusesc nu vi-i permis. Nu e posibil de înlocuit cu rumeguș nici măcar 40% din consumul de gaze al malului drept. Și da, dacă nu avem noi gaze la iarnă, nu vor avea nici cei  de la Cuciurgan, de la care cumpărați "mai ieftin" 70% din necesarul de energia electrică...”, a declarat Chicu.

Printre altele, unii cetățeni de la sate deja se pregătesc de iarnă și fac tizic cu care își vor încălzi sobele.

Citește și: Lecții online, lucru de acasă și lumină stinsă: Cum se va economisi iarna

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării