main logo
607

Ambasador: China și Moldova au același obiectiv - reunificarea Patriei

Republica Populară Chineză (RPC) şi Republica Moldova se confruntă cu aceeaşi sarcină istorică - finalizarea procesului de reunificare a patriei mame, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin.

Ambasador: China și Moldova au același obiectiv - reunificarea PatrieiFoto: agroexpert.md

Potrivit Infotag, într-un articol publicat pe site-ul ambasadei, diplomatul a remarcat că "China are problema Taiwanului, iar Moldova are problema Transnistriei", transmite Știri.md.

"Am observat că după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, mulţi prieteni moldoveni şi-au exprimat înţelegerea şi sprijinul faţă de China.

De fapt, peste 170 de ţări şi organizaţii internaţionale din lume au declarat public că aderă cu fermitate la principiul unei singure Chine şi sprijină China în a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a spus ambasadorul.

El a relevat că "Taiwanul a fost o parte integrantă a teritoriului Chinei din cele mai vechi timpuri".

"Cele două părţi ale strâmtorii Taiwan nu s-au reunit încă, dar faptele istorice, politice şi juridice conform cărora ambele părţi ale strâmtorii Taiwan aparţin unei singure China sunt incontestabile", a spus diplomatul.

Ambasadorul a remarcat că "Statele Unite au folosit întotdeauna problema Taiwanului ca un instrument pentru a stopa dezvoltarea Chinei şi pentru a-şi menţine hegemonia unipolară".

"Dorinţa Statelor Unite este să menţină separate celor două părţi ale strâmtorii Taiwan pentru o lungă perioadă de timp ca metodă optimă de a realiza în Taiwan "independenţa paşnică", ba chiar să folosească problema Taiwanului pentru a întrerupe procesul de dezvoltare şi modernizare a Chinei. Vizita lui Pelosi în Taiwan este o escaladare fără precedent a aşa-ziselor relaţii oficiale substanţiale ale SUA cu Taiwan şi strategia sa de a se folosi de Taiwan pentru a constrânge China", a spus diplomatul.

Enumerând acţiunile suplimentare ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, ambasadorul a spus că măsurile Chinei de a-şi proteja suveranitatea naţională şi teritoriul sunt "necesare, legale şi rezonabile".

Ambasadorul chinez subliniază că "problema Taiwanului este exclusiv afacerea internă a Chinei".

"Problema Taiwanului şi cea a Ucrainei sunt doua lucruri total diferite ca natură. Sunt persoane care, cu rea intenţie, leagă criza ucraineană de chestiunea Taiwanului sau chiar încearcă să "ucrainizeze" problema Taiwanului, lucru care nu va reuşi niciodată", a subliniat Yan Wenbin.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării