main logo
1156

J.M. Barroso: Reformele din Moldova merg în direcția corectă

Într-un interviu acordat de Jose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, în exclusivitate pentru Publika TV, acesta a evidențiat faptul că reformele din Moldova, merg in direcția corectă.

J.M. Barroso: Reformele din Moldova merg în direcția corectăJose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene.

Redăm mai jos interviul integral: 

- Care este opinia dumneavoastră în privința reformelor asumate de Guvernul nostru, cum ar fi o buna guvernare și litera legii? Sunt aceste reforme necesare într-un stat în curs de dezvoltare? 

- Cred că aceste reforme merg în direcția corectă. Într-adevăr, ele sunt esențiale și aș vrea să accentuez faptul că ele sunt importante cu sau fără Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Am în vedere că ele nu ar trebui să fie privite ca ceva făcut ca răspuns la Acordul de Asociere, dar ca o condiție necesară pentru prosperitatea, stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova. Sunt făcute în interesul cetățenilor și nu trebuiesc privite ca o condiție impusă din exterior. Desigur, sunt pași dificili de făcut, dar sunt absolut necesari pentru a deveni o economie mai modernă și o țară de succes.

- Credeți ca Moldova poate fi în continuare povestea de succes a Parteneriatului Estic? 

- Da, cred, dar vreau să fiu sincer și să spun că este complicat. Este nevoie de un efort enorm. Cred că este nevoie de un spirit de unitate națională și obligație față de acest scop chiar din partea moldovenilor.

- Care este cea mai mare problema în parcursul european al Republicii Moldova?  Economia, justiția? 

- Cred că ambele și ele sunt legate una de alta într-un oarecare mod. În primul rând, economia este foarte importantă pentru Moldova pentru a ajunge la nivelul țărilor europene mai dezvoltate, dar fără o justițe funcțională și independentă și fără o luptă împotriva corupției economia nu va prospera pentru că aceasta este una din problemele care fac țara mai puțin atractivă față de investitorii străini. Așa că ambele domenii, cea a reformelor din justiție și cea a reformelor economice sunt foarte importante pentru succesul Republicii Moldova.

- Ce trebuie să facă Moldova pentru a atrage investiții străine și pentru a stimula mediul de afaceri? 

- Cred că este foarte important, dacă într-adevăr Moldova vrea să aibă investițiile străine de care are nevoie, să implementeze reforme în domeniul administrației publice, să combată corupția, să realizeze reforme în sectorul judiciar, în particular să garanteze independența instituțiilor judiciare și organelor de drept. Cred că este indispensabil să se ajungă la un acord de cooperare cu FMI, mai concret, să dezvolte un climat atractiv pentru business. Cred că măsurile care au fost discutate cu UE sunt importante, este un întreg program legislativ, sunt multe legi precum cea pentru drepturile consumatorului care sunt foarte importante pentru ca să aveți investiții în businessul moldovenesc.

- Care sunt mijloacele prin care Europa poate ajuta Moldova să treacă acest mediu economic dificil?  Este Acordul de Asociere suficient pentru a depăși acest moment? 

- Este indispensabil dar nu îndeajuns. Cred că avem nevoie de mai multă implicare din ambele părți, Moldova și UE. Am în vedere susținere politică și atenție politică, urmate de investiții și dacă va fi nevoie de suport financiar pentru acele reforme. Înțelegem sau cel puțin eu înțeleg că unele reforme sunt greu de implementat în termen scurt, dar mai ușor de implementat în termen mediu și lung. În termen scurt, cred că ar trebui ajutor pentru a primi o reacție pozitivă la acele reforme.

- În contextul actual, care sunt șansele restabilirii relațiilor economice, benefice între Uniunea Europeană și Rusia? Cum vedeți situația Moldovei în termen scurt sau lung, când vorbim de aceste relații economice? 

- După cum știți nu mai sunt în poziție oficială, vorbesc ca o persoană privată. Când eram în Comisie eram foarte implicat în negocierile cu Rusia, inclusiv cele mai complicate cazuri. Pe scurt, cred că acum totul depinde de bunul simț al Rusiei. Din câte știu și din experiența proprie, UE nu este cointeresată să aibă un conflict cu Rusia. Este un vecin foarte important și poate fi un partener foarte important. Problema Ucrainei este departe de a fi rezolvată.

Cred că condiția de bază pentru restabilirea încrederii între UE și Rusia ar fi ca Rusia să respecte și să implementeze Acordul de la Minsk. Dacă acest lucru se va întâmpla, cred că vor fi condiții pentru ridicarea încrederii și mai cred că acest lucru va fi bun pentru Moldova. Rusia este o țară foarte importantă pentru Moldova și viziunea UE este că Moldova nu ar trebui să ajungă la confruntări cu Rusia. Care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple? Depinde de Moscova. Dacă ei vor arăta dorință, cred că și UE va fi în stare să lucreze constructiv cu dânșii.

- Vedeți vreo soluție în ceea ce privește conflictul din Ucraina? Putem vorbi despre federalizare aici? 

- Cred că o soluție ar fi implementarea Acordului de la Minsk și a fost foarte complicat să ajungem la acest compromis, este departe de perfecțiune, dar cred că este singurul compromis posibil care poate fi acceptat în principiu de Rusia și Ucraina cu suportul UE. Așa că hai să ne concentrăm pe acest acord și să încercăm să îl implementăm.

- Cum poate gestiona Europa problema migranților? Trebuie să fie o politică comună? Sau fiecare țară a Uniunii Europene trebuie să rezolve în felul ei? 

- Este o provocare foarte dificilă, dar cred că până la urmă UE va reuși să o rezolve, cum s-a întâmplat cu criza financiară, când mulți observatori spuneau că Grecia va ieși din UE, că moneda Euro se va devaloriza, dar cu toate că este complicat ca toate țările UE să ajungă la un consens, am evitat acele scenarii negative.

Cum va fi rezolvată? Cred că se va veni cu o soluție care va menține desigur competențele naționale, pentru că, în cazul migrației, acestea nu sunt competențe ale UE, ci ale guvernelor fiecărei țări în parte. În același timp, ar trebui un mecanism european pentru a interveni în caz de nevoie, de urgență sau când una din țările membre nu este în stare să facă față fluxului de imigranți. Va fi o tactică de stat, dar care deasemenea va fi coordonată de UE.

- De asemenea despre terorism. Cum credeți că ar trebui privit? 

- Terorismul nu afectează doar Europa, dar și tot globul pământesc. Cred că avem nevoie de o abordare extensivă și pași care vor fi făcuți pentru restabilirea păcii în regiunile de unde vin teroriștii, de la Irak la Siria, Libia și alte părți ale lumii. Nu este o problemă care a apărut în Europa dar care afectează Europa și de la eforturile politice, care vor lua mult timp, nu sunt naiv, cred că vom trăi cu acest conflict un timp îndelungat. Cred că trebuie să fim foarte duri în măsurile pe care le luăm împotriva terorismului, în termeni de securitate, de exemplu.

Avem nevoie de o mult mai bună coordonare a sectoarelor apărării și securității. Cheia în lupta împotriva acestei noi forme de terorism este acumularea de informații și împărtășirea lor pentru un răspuns mai sofisticat. În același timp, trebuie să fim foarte transparenți cu țările predominant musulmane, care sunt cele mai afectate de terorism. Unde sunt atacuri, cum au fost cele din Paris sau Bruxelles, toată lumea aude de asta.

Dar nu trebuie să uităm că astfel de atacuri au loc mai în fiecare zi în Orientul Mijlociu. Așa că țările musulmane ar trebuie să fie acelea care vor sta în primele rânduri pentru a lupta împotriva oricărei forme de terorism și comunitatea globală, inclusiv UE,trebuie să îi susțină, ar trebui să fie văzută ca o mișcare de susținere pentru eforturile lor. Va fi o bătălie dură, dar în trecut țările democrate au demonstrat că sunt în stare să învingă în lupta împotriva unor adversari chiar mai puternici, și noi vom învinge în lupta asta. Terorismul este o crimă împotriva umanității și teroriștii distrug viețile populației pașnice și noi nu ne vom conforma cu aceste acțiuni.

- Vă mulțumesc!


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării