main logo
508

Ziarul Novaia Gazeta, amendat pentru abuz de libertate a presei

Publicaţia independentă rusă de știri Novaia Gazeta a anunţat miercuri că a fost amendată cu 350.000 de ruble (aproximativ 5.700 de dolari) pentru "abuz de libertate a presei", relatează agenția Reuters.

Ziarul Novaia Gazeta, amendat pentru abuz de libertate a preseiFoto: libertatea.ro

Amenda a fost aplicată pentru publicarea, în luna martie, a relatării unui martor ocular din orașul ucrainean Herson, ocupat de ruși, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Novaia Gazeta a șters articolul de pe site-ul său la cererea organismului de supraveghere a presei din Rusia, Roskomnadzor, a declarat purtătoarea de cuvânt a ziarului, Nadejda Prusenkova, adăugând că publicația intenționează să depună apel la decizia prin care a fost condamnată la plata acestei amenzi.

Novaia Gazeta a fost unul din stâlpii presei independente din Rusia încă din anii ’90, iar redactorul-şef Dmitri Muratov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2021, pentru eforturile sale de apărare a libertăţii de exprimare.

El a scos medalia la licitație, în luna iunie, iar suma uriașă obținută pentru ea de la un licitator anonim, 103,5 milioane de dolari, a fost donată UNICEF, pentru a ajuta copiii ucraineni care au fost strămutați din cauza războiului din țara lor.

Publicaţia independentă şi-a întrerupt operaţiunile în Rusia în martie, după avertismente repetate din partea Roskomnadzor privind modul în care reflectă invazia rusă în Ucraina, numită oficial de Moscova o „operaţiune militară specială”.

Între timp, legislaţia rusă a incriminat orice reflectare în presă a războiului care diferă de versiunea oficială.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării