main logo
312

Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050

Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de energia rusă, își propune să elimine importurile de gaze rusești până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marți ministrul Tehnologiei și Industriei, Laszlo Palkovics, conform Reuters.

Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050Foto: mediafax.ro

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

În iulie, guvernul premierului naționalist Viktor Orban a eliminat plafonarea de ani de zile a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu consum mai mare, ceea ce, potrivit lui Palkovics, va contribui probabil la o scădere a consumului de gaze.

Palkovics a declarat că guvernul va revizui strategia energetică a Ungariei în primul trimestru al anului 2023, încercând să reducă dependența de gaz și să stimuleze producția de electricitate bazându-se pe energia nucleară și solară, precum și pe o posibilă trecere la parcuri eoliene.

Palkovics a spus că gospodăriile, care au folosit 4 miliarde de metri cubi de gaze anul trecut, își vor reduce probabil consumul cu cel puțin 800 de milioane de metri cubi după ce subvențiile vor fi reduse, iar alte economii vor fi realizate prin măsuri guvernamentale de limitare a consumului.

Ca un prim pas, Ungaria își propune să reducă ponderea gazului în consumul total de energie la 26% până în 2030, de la 35% anul trecut, o scădere de aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi, a spus Palkovics.

El a precizat că revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv limitarea consumului de gaze, creșterea ponderii energiei regenerabile și a capacităților de stocare, va costa aproximativ 24 de miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro vor proveni din fonduri UE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării