main logo
1394

Un savant rus a murit în arest la domiciliu, acuzat de înaltă trădare

Un savant rus în vârstă de 81 de ani, pe care Kremlinul l-a acuzat de „înaltă trădare”, a murit duminică, 2 octombrie, în timp ce se afla în arest la domiciliu, scrie The Moscow Times.

Un savant rus a murit în arest la domiciliu, acuzat de înaltă trădareFoto: realitatea.md

În 2020, fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat că a vândut Chinei mai multe secrete militare ale Federației Ruse, referitoare la tehnologia de detectare a submarinelor, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În pofida vârstei sale, savantul a fost plasat în arest la domiciliu și risca să ispășească o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Apărătorii omului de știință susțin că acuzația de înaltă trădare a fost dictată politic, după ce regimul de la Kremlin, pe care Mitko l-a criticat deschis în repetate rânduri, l-a trecut pe o listă neagră de presupuși trădători ai statului.

„În pofida oricărui fapt, Valeri Bronislavovici s-a ținut bine, făcea des glume și era hotărât să lupte până la capăt. Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, a declarat Pervîi Otdel, o rețea de avocați și activiști care l-au reprezentat, într-o declarație despre moartea lui Mitko.

Deși nu a precizat cauza decesului, casa de avocatură a remarcat că în perioada în care s-a aflat în arest la domiciliu, Mitko fusese adesea internat în spital.

„Profesorul Valery Mitko a devenit un alt om de știință, torturat de sistemul represiv din Rusia”, conchide Pervîi Otdel.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării