main logo
455

UE semnează un pachet de asistență financiară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană va acorda Ucrainei asistență macrofinanciară în valoare de 5 miliarde de euro, a declarat șeful adjunct al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Potrivit acestuia, prima parte a acestui pachet va ajunge la mijlocul lunii octombrie, iar restul - în noiembrie și decembrie.

UE semnează un pachet de asistență financiară pentru Ucraina

După cum a spus Dombrovskis, aceste fonduri vor fi direcționate către nevoile primare ale bugetului, inclusiv plata salariilor și pensiilor, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

„Mă bucur să semnez un al doilea memorandum de înțelegere cu Ucraina de când Rusia și-a început războiul brutal”, a scris Dombrovskis pe Twitter.

La rândul său, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a mulțumit UE pentru ajutor, menționând că acest pas „este menit să sprijine victoria în acest război, reconstrucția și lupta pentru un viitor european”.

În urmă cu câteva zile, președintele american Joe Biden a susținut alocarea a 12 miliarde de dolari în asistență financiară Ucrainei. Dintre acestea, 4,5 miliarde ar trebui să meargă pentru nevoile bugetului ucrainean.

Potrivit Bloomberg, Statele Unite așteaptă o asistență echivalentă pentru Ucraina din partea Uniunii Europene.

Anterior, reprezentanții autorităților ucrainene, conduse de președintele Vladimir Zelenskiy, au declarat că, din cauza războiului și distrugerii, aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună nu sunt suficiente pentru ca Ucraina să acopere nevoile prioritare ale bugetului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării