main logo
1014

Ucraina încearcă să convingă SUA să îi ofere rachete pentru țintele ruse

În încercarea de convinge administrația SUA să-i ofere sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune, guvernul ucrainean oferă acum americanilor vizibilitate completă și continuă asupra listei lor de ținte ruse, potrivit unor oficiali familiarizați cu discuțiile.

Ucraina încearcă să convingă SUA să îi ofere rachete pentru țintele ruse

Această transparență neobișnuită le oferă americanilor drept de veto asupra țintelor. Scopul este de a convinge SUA că furnizarea unor arme mai puternice nu va duce la lovituri în interiorul teritoriului Rusiei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Washingtonul s-a ferit să le dea ucrainenilor arme cu rază mai lungă de acțiune tocmai de teamă că acestea ar putea lovi în Rusia, iar SUA se tem că acest lucru ar duce la o escaladare și că s-ar trezi implicate într-un conflict direct.

Ucrainenii cer sistemele de rachete tactice ATACMS, rachete sol-sol care pot zbura până la 300 de kilometri, de 4 ori mai mult decât rachetele sistemelor mobile HIMARS pe care SUA le trimit în prezent în Ucraina.

În ciuda propunerii Ucrainei, administrația Biden încă nu a aprobat noile arme ATACMS cu rază lungă de acțiune și susține că trupele ucrainene se descurcă bine cu sistemele HIMARS pe care le au în prezent. De altfel, Washingtonul a anunțat miercuri finanțare pentru încă 18 sisteme HIMARS pentru Ucraina.

Există, de asemenea, îngrijorări în interiorul administrației SUA că furnizarea de sisteme ATACMS cu rază mai lungă de acțiune ar depăși o linie roșie în ochii Moscovei, care ar putea considera astfel SUA „o parte directă” în conflict.

Dar această linie roșie a devenit mai neclară, odată cu anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene de către Rusia. SUA au declarat că vor sprijini utilizarea armelor occidentale în interiorul acestor zone, chiar dacă Rusia le consideră acum parte a teritoriului său oficial.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării