main logo
1247

Trupul scriitorului Vakulenko, găsit în groapa comună din Izium

Scriitorul Volodimir Vakulenko a murit în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în perioada în care zona se afla sub ocupație rusă. Trupul lui a fost înhumat în orașul Izium, acolo unde a fost găsită o groapă comună cu 400 de cadavre, după retragerea forțelor Moscovei, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Trupul scriitorului Vakulenko, găsit în groapa comună din IziumFoto: libertatea.ro

Vakulenko, autor de poezii și cărți pentru copii, a dispărut în martie, când satul său, Kapitolivka, a fost ocupat de trupele ruse, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Fosta sa soție, Irina Novitska, spune că unii localnici l-au denunțat pe Vakulenko ocupanților, după care soldați ruși sau reprezentanții autorităților instalate de Moscova au venit și l-au luat.

La rândul său, tatăl scriitorului a declarat poliției că, pe 23 martie, cinci persoane, probabil din așa-numita „Miliție Populară LNR”, le-au percheziționat casa, l-au luat pe Vakulenko, care a fost interogat și bătut, apoi eliberat.

A doua zi, două persoane au venit din nou la el acasă, cu o mașină cu marcajul „Z” – simbol folosit de armata rusă de la începutul invaziei în Ucraina – și l-au luat din nou cu forța pe Volodimir Vakulenko, iar nimeni nu l-a mai văzut în viață după aceea, mai spune tatăl lui. 

Poliția ucraineană a deschis o anchetă penală în legătură cu răpirea sa.

Ulterior, în luna septembrie, când trupele ucrainene au eliberat orașul Izium, acolo a fost găsită o groapă comună în care se aflau cadavrele a aproximativ 400 de persoane care au murit în timpul ocupației.

Tatăl lui Vakulenko a contactat poliția în octombrie, convins că acolo este și trupul fiului său.

Serviciul funerar local, care s-a ocupat de înmormântări, a ținut evidența cadavrelor, iar jurnaliştii au folosit înregistrările pentru a stabili că Vakulenko a fost îngropat în mormântul 319.

O fotografie făcută înainte de a fi înhumat arată o parte a unui tatuaj de pe un braţ, similar cu unul pe care îl avea scriitorul, precum şi documente cu numele lui Vakulenko.

Inițial, autoritățile din Harkov nu au confirmat că trupul său a fost găsit, precizând, în schimb, că în mormântul 319 se află cadavrul unei femei.

Însă pe 29 noiembrie, șeful regional adjunct al poliției din Harkov, Serhii Bolvinov, a anunțat că o analiză ADN a confirmat că Vakulenko a fost înmormântat în groapa comună, iar pe trupul lui erau două răni de gloanțe.

Potrivit publicației ucrainene Hromadske, localnicii care au îngropat cadavre în timpul ocupației au declarat că pe 12 mai, soldații ruși le-au ordonat să înhumeze cadavrul unui bărbat găsit lângă Kapitolivka. 

Oamenii au spus că trupul lui zăcea în aer liber de mai bine de o lună.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării