main logo
1311

Topul celor mai periculoase țări din lume pentru turiști

Departamentul de Stat al SUA a făcut un top al celor mai periculoase țări din lume în care cetățenii americani nu pot călători în siguranță, relatează Insider. Care sunt statele unde criminalitatea atinge cote alarmante?

Topul celor mai periculoase țări din lume pentru turiști

Venezuela

Venezuela este prima țară din topul realizat de Departamentul de Stat al SUA, care avertizează că statul nu este o destinație sigură pentru turiști din cauza „crimelor, tulburărilor civile, răpirii și aplicării arbitrare a legilor locale”, precum și a „detențiilor greșite, terorismului și infrastructurii sanitare precare”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Mulți imigranți venezueleni au fugit în SUA pentru a cere azil în urma „crimelor împotriva umanității”, a scris anterior Insider. „Infracțiunile violente, cum ar fi omuciderea, jaful armat, răpirea și deturnarea de mașini, sunt frecvente”, arată Departamentul de Stat, adăugând că există un „risc de detenție ilegală a cetățenilor americani”.

Irak

„Nu călătoriți în Irak din cauza terorismului, răpirii, conflictelor armate, tulburărilor civile și capacității limitate a Misiunii Irak de a oferi sprijin cetățenilor americani”, precizează Departamentul de Stat.

„Grupurile teroriste și insurgente atacă în mod regulat forțele de securitate și civilii irakieni. Milițiile anti-americane amenință cetățenii americani și companiile internaționale din întregul Irak”. Conflictul SUA din Irak după 9/11 a fost unul dintre cele mai mortale, însumând zeci de mii de morți.

Somalia

Departamentul de Stat recomandă cetățenilor din America să nu călătorească în Somalia din cauza „crimelor, terorismului, tulburărilor civile, problemelor de sănătate, răpirii și pirateriei”.

„Crimele violente, cum ar fi răpirea și crima, sunt obișnuite în toată Somalia, inclusiv în Puntland și regiunea Somaliland. Blocările rutiere ilegale sunt larg răspândite”, iar „teroriștii continuă să comploteze răpiri, bombardamente și alte atacuri”.

În octombrie, două atacuri cu mașini-bombă în capitala țării, Mogadiscio, au provocat peste 120 de morți și alți 150 de răniți, a informat Reuters.

Haiti

Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la „răpire, criminalitate și tulburări civile” în țara sărăciei Haiti.

„Răpirea este larg răspândită, iar victimele includ în mod regulat cetățeni americani. Răpitorii pot folosi o planificare sofisticată sau pot profita de oportunități neplanificate și chiar și convoaiele au fost atacate. Cazurile de răpire implică adesea negocieri de răscumpărare, iar victimele cetățenilor americani au fost rănite fizic în timpul răpirii”, precizează oficialii în decembrie 2022.

Sute de haitieni au murit, de asemenea, din cauza unui focar de holeră, a informat Insider în decembrie.

Ucraina

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022. „Cei care aleg să rămână în Ucraina ar trebui să fie precauți din cauza potențialului de atacuri militare, crime și tulburări civile”, potrivit agenției.

Administrația Federală a Aviației și Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene „au interzis zborurile către, dinspre și deasupra Ucrainei din cauza acțiunilor militare în desfășurare”.

Afganistan

Cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Afganistan din cauza „conflictelor armate, tulburărilor civile, crimei, terorismului şi răpirii”, a spus Departamentul de Stat.

„Călătoria în toate zonele Afganistanului este nesigură și riscul de răpire sau violență împotriva cetățenilor americani din Afganistan este mare”, potrivit departamentului. „Ambasada SUA la Kabul a suspendat operațiunile pe 31 august 2021. De atunci, cetățenii americani au fost reținuți pe nedrept”.

Departamentul a adăugat că capacitatea sa de a ajuta americanii deținuți este „extrem de limitată”.

Yemen

Americanii nu ar trebui să călătorească în Yemen din cauza „terorismului, tulburărilor civile, riscurilor pentru sănătate, răpirii, conflictelor armate și minelor terestre”, a spus Departamentul de Stat.

„Un război civil continuă în Yemen. În plus, grupurile teroriste continuă să comploteze și să conducă atacuri în Yemen”, potrivit notificării. „Conflictul militar a provocat distrugeri semnificative de infrastructură, locuințe, facilități medicale, școli și utilități de energie și apă”.

Guvernul SUA nu poate ajuta cetățenii americani în situații de urgență, deoarece Ambasada SUA din Sana'a a suspendat operațiunile în 2015, potrivit departamentului.

Siria

SUA avertizează împotriva călătoriei în Siria din cauza „terorismului, tulburărilor civile, răpirii, conflictelor armate și riscului de detenție nedreptă”.

Țara a îndurat conflicte armate din 2011, a spus departamentul, adăugând categoric că „nicio parte a Siriei nu este ferită de violență”.

„Protestele și demonstrațiile sunt înăbușite de forțele guvernamentale prin tactici agresive, iar protestatarii, activiștii și dizidenții politici sunt deținuți în mod obișnuit fără a avea acces la reprezentare legală sau la comunicare cu prietenii și familia”, a avertizat Departamentul de Stat.

Sudan

Departamentul de Stat a plasat Sudanul pe listă din cauza tulburărilor civile, crimei, terorismului, răpirii și conflictelor armate. „Sudanul se confruntă cu tulburări civile sporadice și proteste în toată țara”, a spus departamentul. „Pot apărea infracțiuni, cum ar fi răpirea, jaful armat, invazia casei și furtul de mașini. Acest tip de infracțiune este mai frecventă în afara Khartoum”.

Există, de asemenea, violențe de-a lungul granițelor cu Ciad și Sudanul de Sud, potrivit agenției.

Sudanul de Sud

Sudanul de Sud este plin de conflicte armate între diferite grupuri politice și etnii, potrivit Departamentului de Stat.

„Infracțiunile violente, cum ar fi deturnările de mașini, împușcăturile, ambuscadele, atacurile, jafurile și răpirile sunt obișnuite în Sudanul de Sud, inclusiv în Juba. Străinii au fost victimele violurilor, agresiunilor sexuale, jafurilor armate și altor crime violente”, a declarat departamentul, care precizează că armele sunt „ușor disponibile” populației în general.

Coreea de Nord

Departamentul de Stat al SUA a avertizat asupra „riscului grav de arestare și detenție pe termen lung a cetățenilor americani” în Coreea de Nord, numind-o „o amenințare critică”.

„Toate pașapoartele din SUA sunt invalide pentru călătorii către, în sau prin RPDC, cu excepția cazului în care sunt validate special pentru o astfel de călătorie sub autoritatea secretarului de stat”, a avertizat departamentul. „Guvernul SUA nu poate oferi servicii de urgență cetățenilor americani din Coreea de Nord, deoarece nu are relații diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord”.

Tensiunile dintre Coreea de Nord și alte națiuni democratice au crescut pe măsură ce țara continuă să efectueze teste cu rachete balistice.

Libia

Cetăţenii americani ar trebui să evite călătoriile în Libia din cauza „crimelor, terorismului, tulburărilor civile, răpirii şi conflictelor armate”, potrivit Departamentului de Stat.

„Nivelurile criminalității în Libia rămân ridicate, inclusiv amenințarea cu răpirea pentru răscumpărare. Occidentalii și cetățenii americani au fost ținta acestor crime”, a spus departamentul. „Miliția sau grupurile armate rețin uneori călători din motive arbitrare, nu le acordă deținuților acces la un avocat sau la un proces legal și nu le permit deținuților să informeze pe alții despre statutul lor”.

Iran

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Iran din cauza răpirii și a arestărilor și detențiilor arbitrare sub „acuzații false”. SUA nu au relații diplomatice cu Iranul.

„Autoritățile iraniene continuă să rețină și să închidă pe nedrept cetățeni americani, în special cetățeni americani-iranieni cu două naționalități – inclusiv studenți, jurnaliști, călători de afaceri și cadre universitare – sub acuzații inclusiv spionaj și amenințare la adresa securității naționale”, a avertizat departamentul.

Myanmar (Birmania)

Departamentul de Stat a invocat protestele și acțiunile militare drept motive pentru a nu călători în Birmania, adăugând că cel puțin un cetățean american a fost reținut pe nedrept de armata birmană.

„Nu călătoriți în Birmania din cauza tulburărilor civile și a conflictelor armate”, a avertizat Departamentul de Stat. „Arătați o prudență sporită din cauza detențiilor ilegale și a zonelor cu mine antiterestre și muniții neexplodate”.

Rusia

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Rusia de când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie 2022. Cetățenii americani din Rusia pot fi hărțuiți, evidențiați sau deținuți în mod arbitrar, a spus departamentul.

„Capacitatea guvernului SUA de a oferi servicii de rutină sau de urgență cetățenilor americani din Rusia este sever limitată, în special în zonele aflate departe de Ambasada SUA la Moscova, din cauza limitărilor guvernului rus privind călătoriile, a numărului de personal american și a suspendării în curs de desfășurare a operațiuni, inclusiv servicii consulare, la consulatele SUA”, a spus departamentul.

Mali

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriei în Mali din cauza crimelor, a amenințărilor teroriste și a răpirii.

„Infracțiunile violente, cum ar fi răpirea și jaful armat, sunt obișnuite în Mali. Crimele violente reprezintă o preocupare deosebită în timpul sărbătorilor locale și a evenimentelor sezoniere din Bamako, suburbiile sale și regiunile de sud ale Mali. Blocările rutiere și punctele de control ale poliției sunt obișnuite în toată țara, mai ales noaptea”, a spus departamentul.

Republica Centrafricană

Cetăţenii americani ar trebui să evite călătoriile în Republica Centrafricană din cauza criminalităţii, tulburărilor civile, răpirilor şi capacităţii limitate a ambasadei de a oferi sprijin cetăţenilor americani, a avertizat Departamentul de Stat.

„Deși nu au existat incidente specifice de violență sau amenințări care vizează cetățenii americani, tulburările civile, demonstrațiile și violența legată de alegeri (inclusiv izbucniri reînnoite de conflicte armate) pot avea loc în toată țara, inclusiv în capitala Bangui”, a spus departamentul. „Infracțiunile violente, cum ar fi jaful armat, agresiunea agravată și omuciderea, sunt obișnuite”.

Terorismul, criminalitatea și răpirea ar trebui să-i ferească pe cetățenii americani de la călătoria în Burkina Faso, potrivit Departamentului de Stat.

Burkina

„Grupurile teroriste continuă să comploteze atacuri în Burkina Faso”, a spus agenția. „Răpirea și luarea de ostatici reprezintă o amenințare în toată țara. La 10 mai 2019, o operațiune de salvare a ostaticilor a eliberat patru ostatici internaționali care fuseseră răpiți în Burkina Faso și în vecinul Benin”.

SUA nu sunt în măsură să ofere asistență de urgență cetățenilor săi din țară, a adăugat departamentul.

Belarus

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Belarus în Europa de Est din cauza „aplicării arbitrare a legilor, a riscului de detenție, a atacului militar rusesc asupra Ucrainei vecine și a formării armatei ruse în Belarus de-a lungul graniței cu Ucraina”.

„Din cauza atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus, cetățenii americani aflați în Belarus sau care se gândesc să călătorească în Belarus ar trebui să fie conștienți de faptul că situația este imprevizibilă și că există o tensiune crescută în regiune”, a spus departamentul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării