main logo
1527

The Times: Kadîrov, geamănul sângeros al lui Putin, este un blestem pentru Rusia

Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov par rupți din filmul „Gemeni malefici”, între cei doi existând o frăție a vărsărilor de sânge, scrie jurnalistul și scriitorul britanic Roger Boyes într-un editorial din The Times.

The Times: Ramzan Kadîrov este un blestem pentru Rusia

„După dezastrul războiului din Crimeea din 1856, Europa a înțeles că Rusia și-a pierdut poziția de putere militară principală a continentului. Rusia a trebuit să se adapteze, să-și reformeze sistemul judiciar, să desființeze iobăgia, să lărgească guvernarea, să intre într-un fel în convergență cu Europa de Vest. 

Există încă unii în Occident care se bazează pe un efect de undă similar atunci când exagerează reputația militară a Rusiei. Acesta poate fi optimism prost orientat. 

Războiul lui Vladimir Putin este purtat într-un mod care exclude orice rezultat liberalizat. Câștigă sau pierde, Rusia este deja condamnată la un deceniu de retragere, jocuri de putere ultranaționaliste și subordonare politică față de China. Va fi o societate mai violentă, mai frustrată, mai supărată de declinul ei evident”, notează Boyes, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Poate cel mai sigur indicator al dilemei rusești vine din „relația ciudată dintre Putin și Ramzan Kadîrov, care este uneori descris ca fiind al doilea cel mai puternic om din Rusia.”

În ce rezidă puterea lui Ramzan Kadîrov? Roger Boyes argumentează: „Puternic prin faptul că liderul cecen poate cere public mai multă brutalitate fără a fi pălmuit de Kremlin și prin capacitatea sa de-a se face indispensabil pentru securitatea regimului Putin. 

Puternic și prin faptul că pretinde că vorbește în numele celor 25 de milioane de musulmani din Federația Rusă. Reprimarea sa asupra islamiștilor, cuplată cu o demonstrație ostentativă a credinței personale, îi construiește argumentul că este apărătorul pântecelui moale al Rusiei.”

Cazul Kadîrov ne arată cum „manifestările sale extravagante de fidelitate față de Putin reduc posibila amenințare din partea rezistenței militante din sud”. 

Loialitatea lui reprezintă loialitatea unei comunități care este „segmentul cu cea mai rapidă creștere într-o societate aflată în criză demografică”. Rezultatul este acela că „Ramzan Kadîrov și Putin formează împreună o variantă a temei filmului «Gemeni malefici».”

„Vladimir, cel scund, palid, mereu atent să nu se murdărească de sânge pe mâini, stăpânul conspirației - și Ramzan cel robust și sentimental, ai cărui slujitori ucid nu numai criticii ceceni, ci pe oricine îl trădează pe Putin”, descrie Roger Boyes „duetul” dintre președintele rus și liderul cecen.

Boyes amintește și de asaniarea jurnalistei Annei Politkovskaia și a lui Boris Nemțov, subliniind faptul că Ramzan Kadîrov și Putin „construit un strat extraordinar de sălbăticie în sistem și în arta războiului”.

„Ucigașii ceceni au fost cei care au împușcat-o pe jurnalista Anna Politkovskaia drept cadou de naștere oferit lui Putin în 2006, cu un an înainte ca Ramzan Kadîrov să primească președinția cecenă. 

Cecenii au fost implicați în împușcarea disidentului rus Boris Nemțov în 2015 pe un pod din apropierea Kremlinului. A fost ca o pisică care prinde un șoarece și-i așterne corpul în fața casei stăpânului său, un trofeu, o cerere de aprobare. Cei doi bărbați sunt rude de sânge în sens larg. 

Putin dă din cap agențiilor sale să acționeze împotriva unor oponenți precum Alexander Litvinenko și mizează pe faptul că acțiunea va fi dezmințită. 

Ucigașii lui Kadîrov nu își acoperă urmele, deoarece scopul lor este să demonstreze autoritatea gangsterlandului. Acționând în acest fel, Kadîrov și Putin au construit un strat extraordinar de sălbăticie în sistem și în arta războiului”, scrie Roger Boyes.

Abia de-a fost „o scânteie de surpriză” săptămâna aceasta când un grup de mercenari legat de Kremlin a început să facă recrutări direct din închisori pentru a-și consolida contingentul din Ucraina. 

„Se duce un război ilegal cu ajutorul condamnaților. Aceasta este logica supremă a combinării realpolitik-ului nemilos cu politica mafiotă a clanului Kadîrov. În lumea lui Kadîrov, oamenii dispar (el are chiar și-o închisoare privată în orașul natal, accesoriul său suprem); în lumea ideală a lui Putin, statele naționale sunt cele care dispar”, spune jurnalistul britanic.

Putin a intrat în afaceri de război în al Doilea Război Cecen în 1999 și a început imediat să folosească argoul criminal: „Vom vâna teroriștii peste tot… Scuzați-mi limbajul, dar dacă-i prindem în toaletă, îi vom le vom veni de hac în toaletă, dacă va fi nevoie.”

„Generalii ruși fuseseră adesea bestiali, dar acesta era un lider nou care se adresa oamenilor”, comentează Boyes.

În privința soldaților ceceni, Roger Boyes notează că „funcția lor pare mai degrabă una de înfricoșare decât de luptă”.

„Se zice că apărătorii ucraineni din Mariupol scufundă gloanțe în untură de porc, astfel încât musulmanii ceceni să fie umiliți înainte de-a muri. 

De fapt, soldații ceceni au ajuns târziu pe front, în vehicule ușor blindate, și și-au petrecut cea mai mare parte a timpului făcând selfie-uri. Kadîrov, nicăieri mai fericit decât pe rețelele de socializare, le-a spus adepților săi că se află în prima linie a Ucrainei. Serviciile secrete ucrainene l-au identificat a fi în siguranță la Groznîi.

Cu toate astea, el a obținut ce-a dorit: atunci când Putin are nevoie de o demonstrație de solidaritate, Kadîrov este gata să facă un show de luptător neînfricat. 

Atâta timp cât durează această legătură, nu poate exista nicio speranță reală de apariție a unui regim post-Putin frecventabil. Nu există cale de întoarcere către respectabilitate decât prin eliminarea acestor frați de arme îmbibați de sânge”, conchide Boyes.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării