main logo
368

Suedia a trimis un submersibil să inspecteze spărturile din conductele Nord Stream

Suedia a trimis luni un submersibil să inspecteze gazoductele rusești din Marea Baltică, deteriorate săptămâna trecută în urma unor explozii.

Suedia a trimis un submersibil să inspecteze conductele Nord Stream

Europa investighează ce a cauzat exploziile la conductele Nord Stream, în apropierea apelor suedeze și daneze, incident pe care Moscova a încercat rapid să-l pună în seama Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea un interes în distrugerea acestora, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

În urma incidentelor, aprovizionarea cu gaze a Europei s-a întrerupt, lucru care a dus la creșterea prețurilor. Mai multe state ale Uniunii Europene au declanșat planuri de urgență care pot duce la raționalizare, în timp ce se încearcă găsirea unor surse alternative de aprovizionare.

Marea Britanie se confruntă cu un „risc semnificativ” de lipsă de gaze în această iarnă, a spus autoritatea de reglementare. „Garda de coastă este responsabilă de misiune”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al marinei suedeze, Jimmie Adamsson.

Paza de coastă suedeză a spus că din conducta Nord Stream 1 nu mai ies gaze, dar un survol a sugerat că gazul încă se scurgea din Nord Stream 2 și apa clocotea la suprafață pe o rază de aproximativ 30 de metri.

Kremlinul spune că Occidentul ar fi de vină pentru exploziile de luni, spunând că în urma acestora, Statele Unite au reușit să crească vânzările și prețurile gazului natural lichefiat (GNL).

Washingtonul a negat cu fermitate orice implicare, în timp ce țările europene suspectează un sabotaj din partea Rusiei. Gazprom, controlat de Kremlin, a transmis că fluxurile s-ar putea relua prin ultima conductă rămasă intactă în rețeaua Nord Stream 2, o sugestie care ar putea fi respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 în ajunul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie.

„Dacă se ia decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului va fi verificată de autoritățile de supraveghere”, a spus Gazprom. Sugestia vine după remarcile viceprim-ministrului Rusiei, care a precizat că rețeaua Nord Stream ar putea fi reparată, având timp și fonduri suficiente.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării