main logo
1078

Steven Seagal, prieten cu Putin, filmează un documentar de propagandă în Donbas

Steven Seagal, actorul american cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a făcut o vizită separatiștilor din estul Ucrainei, acolo unde s-a întâlnit și cu Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk.

Steven Seagal, prieten cu Putin, filmează un documentar în DonbasFoto: Digi24.ro

Conform publicației independente Meduza, Steven Seagal filmează un film documentar despre „războiul din Donbas”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a împărtășit pe telegram imagini din recenta vizită a lui Seagal în estul ocupat al Ucrainei, unde actorul a observat epava unui centru de detenție din Olenivka. Soloviov a profitat de ocazie să afirme fără dovezi că Steven Seagal a inspectat „fragmentele de rachete americane, care au confirmat implicarea Kievului în masacrul propriilor soldați”.

Locul unde a făcut vizita Steven Seagal este cunoscut mai ales pentru atacul din 28 iulie asupra unei închisori, care s-a soldat moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni. 

ONU a anunțat deja că pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle „adevărul” asupra exploziilor produse la închisoarea aflată sub controlul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk.

Separat, în evaluarea din 2 august a Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) se precizat că forțele ruse sunt responsabile pentru uciderea prizonierilor de război ucraineni, în urma exploziei de la penitenciarul Olenivka, aflat sub control rusesc în regiunea Donețk. Experții ISW notau că doi oficiali americani au confirmat pentru Politico, sub protecția anonimatului, că nu există urme de folosire a rachetelor HIMARS la locul exploziei, în ciuda celor susținute de Kremlin.

DPR Russia Ukraine Military Operation Prison Shelling

Jurnalistul Oliver Alexander, un colaborator al The Washington Post, Foreign Policy și Der Spiegel, a scris pe twitter un mesaj despre vizita lui Seagal în Donbas, în care se întreabă dacă Seagal îi ajută acum pe ruși să își acopere crimele de război de la Olenivka.

Oliver Alexander a distribuit și o înregistrare video difuzată de mass-media rusă de la vizita actorului american, acesta afirmând că ucrainenii au bombardat închisoarea de la Olenivka imediat după ce „unul dintre naziștii uciși a început să vorbească mult despre Zelenski și faptul că Zelenski a ordonat torturi și alte atrocități”.

Actorul american a mai afirmat că presupusele acțiuni ale lui Zelenski nu doar că încalcă Convenția de la Geneva privind crimele de război, ci reprezintă și crime împotriva umanității. „Așadar, dacă Zelenski a fost implicat în crime împotriva umanității, mă întreb dacă din acest motiv acest tip a fost 'rachetat' și ucis”, concluzionează actorul american.

La rândul său, Neil Hauer, corespondentul de război al CNN în Ucraina, se întreabă la rândul său cât va mai dura până când Seagal va avea parte de „tratamentul Graham Phillips și va fi sancționat de propria sa țară”. Phillips este un Youtuber și jurnalist „independent” britanic cunoscut pentru pozițiile sale pro-Rusia și pro-Kremlin.

Guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni împotriva lui Phillips pe 26 iulie, afirmând despre acesta că „este un blogger video care a produs și publicat conținut media care sprijină și promovează acțiuni și politici ce destabilizează Ucraina și subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.

Pe de altă parte, Max Seddon, redactorul-șef al biroului The Financial Times din Moscova,  distribuit postarea lui Denis Pușilin, în care acesta spune că „lumea nu știe adevărul” și că „el (Steven Seagal) vrea să schimbe părerile despre acest război”.

Seddon amintește, totodată, că Steven Seagal a recunoscut recent că visul său de a „repara” relațiile dintre Statele Unite și Rusia a eșuat și că poartă discuții cu guvernul rus pentru a-i oferi o nouă slujbă.

Seagal a primit cetățenia rusă în 2016. În mai 2017, Ucraina i-a interzis lui Seagal să intre pe teritoriul său timp de 5 ani, afirmând că acesta reprezintă o amenințare pentru siguranța sa națională. 

În august 2018 Rusia l-a numit pe Seagal reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, cu rolul de a „consolida” legăturile umanitare dintre SUA și Rusia.

După ce a fost însărcinat de Rusia ca reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane, acotrul american spunea în septembrie 2018 că și-ar dori să devină guvernator al unei regiuni rusești. 

În 2021, Steven Seagal s-a alăturat partidului „Doar Rusia: Patrioți pentru Adevăr”, o formațiune politică naționalistă cunoscută pentru pozițiile sale pro-Kremlin.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării