main logo
1014

Savant rus, opozant al lui Putin, a murit în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de înaltă trădare

Un savant rus, acuzat de „înaltă trădare” pentru că a vândut secrete militare Chinei, a murit duminică în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Un savant rus a murit după ce a fost acuzat de înaltă trădare

Fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat în 2020 că a vândut Chinei secrete militare referitoare la tehnologia de detectare a submarinelor. Savantul, care în acel moment avea 78 de ani, a fost plasat de atunci în arest la domiciliu. Mitko risca o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Apărătorii savantului rus au spus că acuzația de înaltă trădare a fost dictată politic, după ce regimul de la Kremlin, pe care Mitko l-a criticat deschis în repetate rânduri, l-a trecut pe acesta pe o listă neagră de presupuși trădători ai statului.

„Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, se arată într-un comunicat al casei de avocatură însărcinată cu apărarea lui Mitko.

„Spionează pentru China, în timp ce participă la schimburi academice cu partea chineză”, au precizat oficiali ruși, citați de agenția oficială TASS. Avocații savantului rus au susținut că schimburile de informații cu partea chineză erau pur și simplu date științifice, astfel că acuzațiile de trădare sunt nefondate.

„Profesorul Valeri Mitko a devenit un alt savant supus torturilor sistemului represiv al Rusiei”, conform casei de avocatură Pervîi Otdel.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării