main logo
2076

România: A fost înregistrat primul deces din cauza Flurona

O femeie în vârstă de 74 de ani, diagnosticată cu Flurona - coinfecție gripă - COVID-19 - a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a anunțat managerul spitalului, medicul Florin Roșu.

România: A fost înregistrat primul deces din cauza Flurona

Dr. Florin Roșu a precizat că femeia suferea și de alte afecțiuni grave. Este primul deces cauzat de Flurona anunțat de un spital din România, transmite Știri.md, cu referire la Hotnews.

Femeia fusese internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pe data de 29 noiembrie.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a mai fost internat un pacient cu Flurona - un bărbat de 69 de ani - care s-a vindecat și a fost externat, a precizat medicul Florin Roșu.

Ambii pacienți au prezentat, la internare, dureri musculare, febră, cefalee (durere de cap) și afectare pulmonară (dispnee cu polipnee).

Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva gripei și a COVID-19.

„Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul Flurona, simptomatologia este mai “zgomotoasă”, determinand forme cu o severitate crescută. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului, dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție, și anume: populația să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, iar dacă acestea persisistă 48-72 de ore, să se prezinte la spital, să nu recurgă la automedicație sau la scheme de tratament empirice aflate în urma discuțiilor cu rudele sau prietenii, aerisirea spațiului în care locuim sau ne desfășurăm activitatea, respectarea măsurilor de igienă - spălarea mâinilor și a alimentelor, evitarea spațiilor cu aglomerări populaționale, iar dacă acest deziderat nu poate fi atins, purtarea măștii de protecție, o alimentație bogată în legume și fructe”, sunt sfaturile medicului Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Adrian Marinescu: Este de așteptat să avem mai multe cazuri de Flurona, fără să fie o explozie

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, spune că este de așteptat ca în viitorul apropiat, „fără să fie o explozie”, să existe mai multe astfel de cazuri de gripă și COVID în același timp - „Furona”.

”Cum îi spune şi numele, Flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine. În timpul pandemiei am mai vorbit despre Flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

În cazul „Flurona”, simptomatologia este „mult mai zgomotoasă”, pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?

„În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale. 

Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, a explicat dr. Marinescu.

Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune el. Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale - unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.

„Aş spune totuşi că trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat. În al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate.

Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării