main logo
357

Pe fondul mobilizării parțiale, Cehia le-a cerut cetățenilor săi care locuiesc în Rusia să o părăsească

Cehia le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Rusia, pe fondul înrăutăţirii situaţiei de securitate şi în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova luna trecută, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Praga.

Cehia le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Rusia

"Având în vedere invazia militară în curs a Federaţiei Ruse din Ucraina şi posibilul pericol de înrăutăţire a securităţii din ţară, în special pentru cetăţenii statelor UE şi NATO, Ministerul de Externe ceh îndeamnă ferm împotriva deplasărilor în teritoriile Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat pe site-ul MAE ceh, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

"Ministerul de Externe ceh le cere cetăţenilor Republicii Cehe să părăsească această ţară", se adaugă în comunicat.

Ministerul explică în acesta că bărbaţii cehi care deţin şi cetăţenia rusă riscă să fie chemaţi în armată.

"Cetăţenii Republicii Cehe care au şi cetăţenia rusă trebuie să aibă în vedere că atât timp cât se află pe teritoriul Federaţiei Ruse autorităţile ruse îi consideră în primul rând cetăţeni ai Federaţiei ruse", iar "Ambasada Cehă de la Moscova nu le poate asigura protecţia consulară deplină adecvată".

Ministerul avertizează de asemenea din nou în legătură cu imposibilitatea folosirii în Rusia de carduri bancare emise în Republica Cehă, din cauza sancţiunilor.

Republica Cehă a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei, trimiţând ajutor militar Kievului, şi a primit de asemenea sute de mii de refugiaţi ucraineni, aminteşte Reuters.

Guvernul ceh a atenţionat deja împotriva deplasărilor şi Rusia şi şi-a îndemnat cetăţenii să plece de pe teritoriul acesteia în februarie, după lansarea invaziei ruse. Tot atunci, Cehia a încetat emiterea de vize pentru ruşi, cu excepţia situaţiilor umanitare.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina pe care o numeşte "operaţiune militară specială", în timp ce Kievul şi Occidentul susţin că este un război de cucerire, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării