main logo
522

OMS: Focarul din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra Europei

Creșterea bruscă a numărului de cazuri de Covid în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa, pentru că variantele virale care circulă în această țară sunt deja prezente și pe continentul european, a transmis, marți, Organizația Mondială a Sănătății.

OMS: Focarul din China n-ar trebui să aibă un impact mare asupra EuropeiFoto: Profimedia

„Situația actuală din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situației epidemiologice Covid-19 din regiunea europeană”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă organizată în format online, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

El a îndemnat țările din Europa să ia doar măsuri „proporționate și nediscriminatorii” față de călătorii care vin din China, relatează Agerpres. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Japonia, Franța și Germania, au impus obligativitatea unui test Covid cu rezultat negativ pentru călătorii veniți din China. Anumite state i-au sfătuit pe cetăţenii lor să evite călătoriile neesențiale către China. 

Uniunea Europeană le-a încurajat ferm, săptămâna trecută, pe statele sale membre să impună testarea obligatorie a călătorilor din China înainte de îmbarcare și, totodată, le-a sugerat celor 27 de membri ai săi să realizeze teste aleatorii la sosirea turiștilor chinezi pe teritoriu european. 

„Nu este nerezonabil ca țările să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja populațiile, în contextul în care așteptăm informații mai detaliate din partea Chinei, dar aceste măsuri trebuie să fie justificate din punct de vedere științific”, a declarat Hans Kluge. 

Potrivit OMS, cele 53 de state membre din Europa - care se întinde până în Asia Centrală - sunt bine înzestrate, grație mai ales ratelor mari de vaccinare, pentru a rezista cu succes în fața unui eventual nou val. 

„La începutul anului 2023, regiunea europeană se află, de fapt, într-o poziție foarte bună. Avem o protecție puternică a populației, grație, în parte, valurilor de infectare naturală care s-au produs, dar mai ales datorită unei excelente adeziuni generale la vaccinare”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situații de urgență din cadrul OMS Europa. 

Totuși, este important ca țările să își mențină la cote înalte nivelul de monitorizare epidemiologică, consideră specialiștii de la OMS Europa. 

„După trei ani lungi de pandemie, într-o perioadă în care multe țări se confruntă cu sisteme de sănătate supraaglomerate, penurii de medicamente esențiale și un personal sanitar epuizat, nu putem să ne permitem ca noi presiuni să apese pe sistemele noastre de sănătate”, a insistat Hans Kluge. 

„O astfel de amenințare ar putea proveni de la o nouă variantă virală îngrijorătoare, ce ar putea să apară oriunde, oricând - inclusiv chiar aici, în Europa și în Asia Centrală. În baza învățămintelor trase, trebuie să fim în măsură să anticipăm, să detectăm și să reacționăm la timp”, a adăugat directorul biroului OMS pentru Europa.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării