main logo
372

Ministrul Justiției din Franța a fost trimis în judecată pentru conflict de interese

Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR) a ordonat luni un proces împotriva ministrului justiţiei. Eric Dupond-Moretti este acuzat că a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, au anunţat luni avocaţii ministrului.

Ministrul Justiției din Franța a fost trimis în judecată

Decizia Curţii constituie o premieră în Franţa pentru un ministru al justiţiei în funcţie, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Avocaţii lui Moretti au anunţat imediat contestarea ordinului la Curtea de Casaţie.

„Revine de acum adunării în plen a Curţii de Casaţie să se sesizeze în acest dosar şi să se pronunţe mai ales cu privire la numeroasele nereguli din acest dosar din ultimii doi ani, printre care figurează în primul rând poziţionarea atipică, pentru că a fost neloială şi părtinitoare, a procurorului general de la lângă Curtea de Casaţie”, François Molins, a declarat avocatul Rémi Lorrain, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Fost avocat pledant, Moretti a fost numit la conducerea Ministerului Justiţiei în vara lui 2020 şi reconfirmat în funcţie după realegerea preşedintelui Emmanuel Macron în luna mai.

Eric Dupond-Moretti este acuzat că, odată instalat în fruntea ministerului, a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţi cu care a avut diferende pe când era avocat, acuzaţie pe care el o respinge.

O anchetă judiciară a fost deschisă în ianuarie 2021 în urma unor plângeri ale sindicatelor de magistraţi şi asociaţiei anticorupţie Anticor, care denunţau conflicte de interese după venirea lui Moretti la minister.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării