main logo
674

Criza energetică se adâncește: UE se pregătește de scenarii de urgență

Uniunea Europeană se pregătește pentru posibile întreruperi de curent și alte situații de urgență. Criza energetică se intensifică pe continentul european.

Criza energetică se adâncește: UE se pregătește de scenarii de urgențăFoto: mediafax.ro

Găsirea unor alternative la importurile rusești de petrol și gaze au determinat mai multe state membre ale blocului comunitar să raționalizeze energia, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

Comisia Europeană se pregătește pentru întreruperi de curent și alte situații de urgență în Uniunea Europeană. Deși criza este iminentă și dificil de evitat, scăderea exporturilor rusești de combustibili fosili a împins mai multe state UE să pună în aplicare planuri de urgență care ar putea duce la raționalizare concomitent cu găsirea unor soluții alternative.

UE se pregătește pentru două scenarii. În primul scenariu, doar un număr mic de state membre sunt afectate de un incident, cum ar fi o întrerupere de curent, iar alte state UE pot furniza energie membrilor afectați. 

Dar dacă un număr mare de state sunt lovite în același timp, țările blocului ar trebui să-și limiteze livrările din stocul de urgență către alți membri, iar Comisia ar putea acoperi nevoile prin rezerva sa strategică.

„Este foarte posibil ca asistența în caz de dezastre să fie necesară și în cadrul UE”, a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Războiul din Ucraina a scindat statele membre în cadrul blocului comunitar pe fondul problemelor energetice. Pe măsură ce speranțele de pace nu se întrevăd la orizont, această criză doar se va acutiza, relatează Reuters.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării